Naslovnica IZDVOJENO Svečano otvorena obnovljena banjalučka džamija Arnaudija

Svečano otvorena obnovljena banjalučka džamija Arnaudija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Banjaluci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani, vjernici, zvanice iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Na svečanom otvorenju džamije Arnaudija obratili su se, između ostalih, ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, muftija banjalučki Ismail Smajlović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Naša je radost posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo”, rekao je muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci.

“Od konca 16. stoljeća čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika stapali su se sa ovim banjalučkim draguljem Arnaudija džamijom. Nakon njenog trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banjaluku. Danas je pridružujemo ostalim džamijama u ovom gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove“, rekao je muftija banjalučki.

Glavni imam Medžlisa Banjaluka Muamer Okanović u svojstvu domaćina poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio radost što je džamija ponovo otvorila svoja vrata i što će “na radost vjernika i građana Banjaluke uz ostale banjalučke džamije biti stjecištem dobrih i čestitih ljudi”.

“Džamija Hasana defterdara dragulj je među džamijama te upotpunjuje ljepotu banjalučkih džamija koje su stoljećima Banjaluku krasile, bivajući stjecištima duhovnosti, plemenitosti i oživotvorenja jakih međuljudskih odnosa. Izgrađena nedugo nakon Ferhat-pašine džamije, Arnaudija je raskošnošću enterije, prostrašnošću harema ostala neizostavnim dijelom srca Banjalučana i svih posjetioca koji su njenom okrilju boravili”, rekao je Okanović.

“Otvaranje ponovo izgrađene Arnaudija džamije u Banjaluci je historijski dan kojim se šalje poruka mira i suživota”, rekao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović.

“Ovo je historijski dan kojim šaljemo poruku mira i suživota. U okviru manifestacije Dani Vakufa u BiH 2024. godine svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju – dragulj i biser Banja Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo i zadovoljni što smo imali priliku učestovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana defterdara”, rekao je Zajimović.

“Ovaj događaj ima višestruk značaj kojim nastavljamo snažno njegovati naše bogatstvo, naslijeđe i duhovne vrijednosti”, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

Rekao je da je banjalučka i bh. ljepotica ponovo zablistala u autentičnom obliku, kao i prije više od četiri stoljeća.

“Ovim svečanim i radosnim činom upotpuniće se mozaik obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija će tako dodatno ukrasiti ovaj lijepi i prelijepi bh. grad na Vrbasu i vjerujem donijeti radost u srca svim ljudima u našoj domovini, prije svega vjernicima koji će u njoj obavljati namaz“, kazao je Hurtić.