Naslovnica FOTO Svečano otvorena Manifestacija “Ilijaški dani” 2015

Svečano otvorena Manifestacija “Ilijaški dani” 2015

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Večeras je sa početkom u 20:30 sati na Centralnoj pozornici u Ilijašu otvorena jubilarna 15. po redu Manifestacija “Ilijaški dani”.

Manifestaciju kulture, sporta i trgovine je otvorio predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić podsjetivši na mnogobrojne bogate sadržaje prethodnih godina. Tokom godina hiljade posjetitelja iz BiH i dijaspore mogli su pogledati na pozorišne predstave, promocije knjiga, koncerte zabavne, narodne muzike,večeri sevdaha  izložbe slika i fotografija,filmske večeri,  nastupe brojnih folklornih skupina, sajmove privrede, sportske sadržaje itd. Prema procjenama, večeras je Ilijaš posjetilo preko 10,000 ljudi, a za svim sedam dana očekuje se brojka preko 50,000 osoba.

-“Manifestacija je okupila značajan broj eminentnih umjetnika i estradnih radnika tokom godina.  I ove godine očekujemo jednako uspješne Ilijaške dane, vezane za naš grad i aktivnosti naših vrijednih članova brojnih udruženja, talentiranih građana i sami ćete se uvjeriti. Najbolji početak Manifestacije je tradicionalno Bajramsko veče u kojem ćemo dodijeliti nagrade pobjednicima ramazanskog takmičenja. Bajram je kruna Ramazana, dolazi kao svojevrsna nagrada za post, prilika za jačanje međuljudskih i prijateljskih veza, nadam se da ste bajramske dane iskoristili na najbolji mogući način. U narednih sedam dana očekuje nas mnoštvo kulturnih, sportskih i privrednih sadržaja koje vas pozivam da posjetite” , kazao je, između ostalog, predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić.

9

Održano je tradicionalno Bajramsko veče uz nastup i izvanredno izvođenje ilahija Hora Preporod Ilijaš i Ženskog hora Hannan Stari Ilijaš.

Također, proglašeni su i najbolji radovi literarno konkursa “Ramazan miriše mahalom”. Prvo mjesto pripalo je Adnanu Aličelebiću iz Ilijaša-sponzor Lišćevica promet d.o.o., drugo mjesto zauzela je Amina Omerović iz Olova, sponzor Svjetska asocijacija islamske omladine Wamy Nedwe, treće mjesto pripalo  je Amelu Rizvanoviću iz Visokog-sponzor Stomatološka ordinacija dr. Muftić Podlugovi. Utješnu nagradu dobila je Sumea Visoka iz Ilijaša-sponzor KSC i Radio Ilijaš.

10

Za voditeljski dio programa bile su zadužene Enisa Mešetović i Nermina Avdukić koje su na kraju pozvale posjetitelje da posjete i preostale sadržaje Ilijaških dana.

1

Više fotografija pogledajte ovdje.