Naslovnica BIH Sutra jubilarna 10. manifestacija posvećena Međunarodnom danu spomenika i Starobosanskom gradu Dubrovniku

Sutra jubilarna 10. manifestacija posvećena Međunarodnom danu spomenika i Starobosanskom gradu Dubrovniku

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sutra će na lokalitetima Starobosanski grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Kopošići biti održana jubilarna 10. po redu manifestacija posvećena Međunarodnom danu spomenika i Starobosanskog grada Dubrovnika.

Prema riječima  filozofa, sociologa, istraživača i predsjednika UO Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik iz Ilijaša, Perice Mijatovića, prisutni će imati priliku uživati u izuzetno bogatom programskom sadržaju.

„Kao što je to i uobičajeno, organiziraćemo prije svega izložbe, obilaziti tvrđavu i prezentirati novosti…Ovoga puta svojim izvedbama će nas počastiti umjetnici Adis Fejzić i Zlatan Filipović koji će imati svoj Virtual-Reality Center (VRC), dakle posjetioci će moći posmatrati Starogradski grad Dubrovnik kroz digitalne naočale, kao i njegove muzejske zbirke i zbirke artefakata. Posebno će biti predstavljena Udruga „Društvo prijatelja dubrovačke starine“ koji su dobitnici prestižne evropske nagrade „Europa Nostra“.  Također, dolazi nam nekoliko organiziranih udruženja iz našeg okruženja. Na Kopošićima ćemo predstaviti temu „Viteštvo u Srednjovjekovnoj Bosni“ o kojoj će govoriti kompetentni stručnjaci sa Filozofskog fakulteta – Odsjek za historiju, dok će vještine i opremu prezentirati vitezovi iz nekoliko bh. gradova. Zatim će članovi naše fondacije Željko Ivanković, Zoran Bibanović, Majo Dizdar, Nihada Ibrišimović, predstaviti svoje knjige koje su izdane u zadnjih godinu dana. U drugom dijelu će nastupiti violinistica NPS. Pored ostalih sutra će svoje rukotvorine izlagati Udruženje „Zlatne ruke“ iz Ilijaša. A na kraju je predviđen tradicionalni „istraživački“ grah“, istakao je Mijatović.

Dodaje da je osnovni cilj manifetsacije buđenje svijesti o značaju očuvanja kulturno – historijskog nasljeđa.

„Zahvaljujući upravo vezi srednjovjekovne Bosne i Dubrovačke Republike u Dubrovačkome je arhivu nađen ugovor o transportu soli od 11.06.1404. u kojem se spominje grad Dubrovnik kao važno trgovačko i administrativno središte. Pretpostavlja se da je Dubrovnik pao pod Osmanlije 1463., iste godine kada i gradovi Bobovac i Visoki. Kasnije se spominje kao pazar, varoš, utvrda, a u njemu je bila smještena posada s dizdarom. Napušten je početkom 18. stoljeća i od tada je počelo njegovo propadanje, a mi evo na ovaj način pokušavamo da vratimo zidove i dušu našem Dubrovniku“, zaključio je Mijatović

Za sve zainteresovane posjetioce sutra će biti obezbjeđen besplatan prevoz autobusima iz Sarajeva i Ilijaša ( u 9 sati ).

gdm.jpg