Naslovnica BIH Subvencija mladima za kupovinu stana u Sarajevu ostaje 4.800 KM, u četvrtak...

Subvencija mladima za kupovinu stana u Sarajevu ostaje 4.800 KM, u četvrtak protesti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vlada Kantona Sarajevo je potvrdila da će iznos subvencije kandidatima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih iznositi 4.826 KM.

Neformalna grupa mladih, koji su ostvarili pravo na subvenciju, najavila je proteste u četvrtak povodom ove odluke.

Na web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavljeno je obavještenje za aplikante koji su ispunili uslove javnog poziva

“Kandidatima sa Konačne liste reda prvenstva kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, shodno Odluci Vlade Kantona Sarajevo od 29.12.2023. godine, odobren je iznos za isplatu od 4.816,00 KM”, navodi se.

Na web stranici Vlade Kantona Sarajevo objavljeno je i obavještenje aplikantima o dokumentaciji koju su dužnni dostaviti resornom Ministarstvu u što kraćem vremenskom roku.

Za ovu namjenu je izdvojeno 5,5 miliona KM te je zbog velikog broja prijava odlučeno da se ovaj novčani iznos linearno rasporedi na sve one koji zadovolje uslove javnog poziva.

Do nezadovoljstva je došlo jer je u javnom pozivu navedeno da će subvencija iznositi do 12.000 KM. Tada se pretpostavljalo da će mladi u najgorem slučaju dobiti subvenciju u iznosu od 10.000 KM.

Nakon odluke o isplati značajno manjeg iznosa u poređenju s ranijim godinama grupa neformalnih građana je najavila proteste ispred Vlade KS u četvrtak sa početkom u 12 sati.