Naslovnica BIH Iz ambulanti vraćaju i pod temperaturom, ne javljaju se na telefon, na...

Iz ambulanti vraćaju i pod temperaturom, ne javljaju se na telefon, na preglede se čeka mjesecima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Brojni su problemi sa kojima se svakodnevno susreću pacijenti u Kantonu Sarajevu prilikom ostvarivanja zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Jedna od najčešćih pritužbi odnosi se na rad ambulanti koje su u sastavu JU Dom zdravlja KS.

Otišla u decembru, naručili je u maju

Naime, pacijenti se žale da ih iz ambulanti sve češće vraćaju uposlenici jer ne radi njihova doktorica. Vrlo često su to pacijenti sa hroničnim bolestima, pod temperaturom, težim zdravstvenim stanjem, no bez obzira na to rijetko im se odmah pruži zdravstvena usluga, uglavnom se upućuju da dođu u smjenu kad radi njihov doktor.

“Liječim se u ambulanti Dobrinja 2 i to je u toj zdravstvenoj ustanovi česta pojava. Odbili su me primiti jer u smjeni nije moja doktorica. Ja doktoricu nisam birao, samo su mi je dodijelili, a kada nazovem da pitam koja je smjena, niko se ne javlja na telefon”, iznio je svoje iskustvo R. P. iz Sarajeva.

“Hronični sam bolesnik sa nekoliko bolesti sa kojima se borim već duže vrijeme. Često trebam pomoć ljekara, ali džaba mi i kada imam jake bolove ako moj tim u Domu zdravlja Centar ne radi. Bukvalno moram “ganjati” kad radi moj tim, odnosno moja doktorica jer će me, i pored teškog stanja, vratiti kući”, kaže M. D. iz Sarajeva.

Pacijenti koji primaju injekcije kao terapiju (jednu ujutro, a drugu uvečer), a pripadaju ambulantama koje su na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad, žale se da često tu jutarnju dozu ne mogu primiti ili se sami snalaze jer ambulanta radi samo u drugoj smjeni.

Mnoge pritužbe građana KS odnose se i na višemjesečno čekanje na određene preglede u domovima zdravlja.

“U decembru prošle godine otišla sam u Dom zdravlja Centar kako bih se naručila na UZV pregled abdomena zbog tegoba koje osjećam. Naručili su me tek u maju 2024. Kazali su mi da nema nikakve šanse da dobijem raniji termin. Do maja mogu umrijeti i nekoliko puta, ali to je nažalost naš zdravstveni sistem. Da li zaista ne postoji način da ranije dođem na red ili se ovakvim načinom rada “šteli” privatnim klinikama u Sarajevu da zarađuju na muci bolesnih ljudi”, upitala je S. K. iz Sarajeva.

Šta kažu u JU Dom zdravlja KS

Iz kabineta generalnog direktora JU Dom zdravlja KS doc. dr. Abela Baltića ističu da u porodičnoj medicini postoji sistem naručivanja pacijenata koji čini okosnicu rada u toj djelatnosti, čime se olakšava rad timu porodične medicine koji se brine za pacijente koji su se opredijelili za svog porodičnog doktora.

“Zbog toga je najbolja solucija da se pacijent, kada treba neku uslugu, javlja svom izabranom ljekaru porodične medicine. U vezi sa vašim navodima da se pacijenti žale da im se niko ne javlja na telefon kada pozovu ambulante, da bismo premostili spomenuti problem, početkom aprila 2023. godine formiran je Call centar JUDZKS. Cilj je bio unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti bržu komunikaciju sa porodičnim ljekarom, a kao rezultat toga iznašli smo upotrebljivo i savremeno rješenje. Kontakt broj Call centra: 033 258 200, Email Call centra: callcentar@judzks.ba. Radno vrijeme Call centra je u dvije smjene radnim danima, i to od 7.30 do 20.30 sati. Subotom radi u prvoj smjeni, od 7.30 do 15 sati, a nedjeljom ne radi”, navode iz Doma zdravlja.

Kažu kako je izvršena provjera navoda koji se odnose na problem pacijenata koji primaju injekcionu terapiju dvokratno i koji se žale da jutarnju terapiju ne mogu primiti jer ambulanta radi drugu smjenu.

“Nakon što smo kontaktirali OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo obavještavamo vas da samo dvije ambulante u OJ DZ Novo Sarajevo rade jednu smjenu i to ambulanta Vraca i ambulanta Kovačići odnedavno zbog odlaska ljekara u penziju. Ukoliko se desi iznenada da je ljekar spriječen za rad zbog privremene spriječenosti za rad i ukoliko zbog toga ambulanta ne može trenutno da radi tu smjenu, uvijek se stavlja obavještenje o tome da pacijenti sve usluge mogu dobiti u centralnom objektu tog doma zdravlja. Po važećem Pravilniku o radnom vremenu, ambulante u kojima se rad odvija u jednoj smjeni dužne su raditi drugu smjenu srijedom i četvrtkom na kojima stoji uredno informacija o radnom vremenu”, pojašnjavaju.

Što se tiče pritužbi pacijenata na dugo čekanje na ultrazvučne preglede, iz Doma zdravlja kažu “da u određenim slučajevima postoje duža čekanja na ultrazvučne preglede”.

“Razlog tome je veliki broj zahtjeva za tim pregledima koji su često i neopravdani, kao i relativni manjak specijalista radiologa, posebno kada se ima u vidu veoma veliki broj zahtjeva za ovakvom vrstom pregleda. Uz navedeno, prednost imaju onkološki pacijenti kod kojih pregled traje znatno duže. Nažalost, moramo konstatovati da se broj pacijenata koji imaju maligna oboljenja značajno povećao kod nas u posljednjih nekoliko godina”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz kabineta generalnog direktora JU Dom zdravlja KS.