Naslovnica BIH Stigli konačni rezultati izbora

Stigli konačni rezultati izbora

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Centralna izborna komisija BiH danas je objavila konačne rezultate općih izbora koji su održani 12. oktobra. U pitanju su rezultati po političkim subjektima za sve nivoe vlasti, dok se očekuje da CIK rezultate za kandidate objavi i zakonskom roku. Prema već objavljenim rezultatima, Predsjedništvo BiH činiće: Bakir Izetbegović (SDA)  sa 247 235 glasova,  Dragan Čović (HDZ BiH) sa 128 053 glasa i Mladen Ivanić (Savez za promjene) sa 318 196 osvojenih glasova.

Zastupnički dom BiH će sačinjavati: SDA sa sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata, DF četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat, SBB dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ i stranke u koaliciji s njima četiri mandata. SDP će imati dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 jedan kompenzacijski, BPS jedan kompenzacijski i A-SDA jedan direktni mandat.  Kada su u pitanju zastupnici iz RS-a, SNSD ima pet direktnih i jedan kompenzacijski mandat, SDS četiri direktna i jedan kompenzacijski, PDP-NDP jedan kompenzacijski, DNS jedan kompenzacijski i SDA jedan kompenzacijski.

U Zastupničkom domu FBiH  SDA je osvojila 21 direktni i osam kompenzacijskih mandata, SBB 13 direktnih i tri kompenzacijska, DF 10 direktnih i četiri kompenzacijska, HDZ i stranke u koaliciji s njima 11 direktnih i dva kompenzacijska, SDP deset direktnih i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 četiri direktna, zatim, BPS četiri kompenzacijska, SBiH tri kompenzacijska, A-SDA dva direktna, Naša stranka jedan direktni i Laburistička stranka jedan direktni.

Milorad Dodik ostaje predsjednik RS-a sa 302.573 glasova, a potpredsjednici Ramiz Salkić sa 24.950 glasova i Josip Jerković sa 6.562 glasova.

Narodna skupština RS izgledat će ovako: SNSD 24 direktna i pet kompenzacijskih, SDS 20 direktnih i četiri kompenzacijska, DNS šest direktnih i dva kompenzacijska, PDP šest direktnih i jedan kompenzacijski, Domovina tri direktna i dva kompenzacijska, NDP tri direktna i dva kompenzacijska i Socijalistička partija jedan direktni i četiri kompenzacijska.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo koji čini 35 zastupnika, i tu je SDA osvojila najviše mandata – 10, DF i SBB po sedam, SDP4, Naša stranka 3, a BOSS – Mirnes Ajanović i BPS – Sefer Halilović po dva mandata.

Zanimljivo je naglasiti i kako su Ilijašani glasali. Za Skupštinu KS najviše glasova dobila je SDA – 3698 glasova, druga je  SBB 1690, treći DF 1193, četvrti SDP 1138 a peti BPS – Sefer Halilović sa 526 glasova.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva najviše glasova Ilijašani su dali Bakiru Izetbegoviću (SDA) – 3152, zatim Fahrudinu Radončiću (SBB) –  2361 glas, dok je na trećem mjestu Emir Suljagić (DF) sa 1629 glasova. Sefer Halilović (BPS) dobio je 930 glasova, Bakir Hadžiomerović (SDP) 554 a nezavisni kandidat Mustafa Cerić 541 glas.

Pojedinačni glasovi još nisu prebrojani, ali prema nezvaničnim rezultatima, Ilijaš će po prvi put imati dva predstavnika u Skupštini KS, a to su – Amar Dovadžija iz SDA i Bibija Kerla iz DF. U Zastupnički dom FBIH ušla je Belma Kamenjaš iz DF-a.

(radioilijas.ba)