Naslovnica BIH Šta će biti s investicijom u Varešu? Ustavni sud stavio van snage...

Šta će biti s investicijom u Varešu? Ustavni sud stavio van snage odluku Vlade FBiH o prenamjeni šumskog zemljišta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev Kemala Ademovića za donošenje privremene mjere u predmetu kojim je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH.
Ademović je u apelaciji istakao da Odluka krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine.

“Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu”, stoji u saopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena na jučerašnjoj 144. plenarnoj sjednici ove institucije.

Vlada Federacije BiH sredinom decembra 2023. je “isključila” državne institucije tj. Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals.

To je urađeno jer je Vlada FBiH dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje državnog Pravobranilaštva.