Naslovnica BIH Sportske igre mladih održane u Ilijašu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Banjoj Luci i Kozarskoj...

Sportske igre mladih održane u Ilijašu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U proteklim danima domaćini Dana sporta u okviru 14. sezone Plazma Sportskih igara mladih bili su Ilijaš, Tomislavgrad, Ljubuški, dok su u Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici održani prvi ovogodišnji rukometni turniri za dječake i djevojčice.

SIM Turneja radosti će na svom putu do Velikog finala posjetiti 46 bh. gradova i općina, a zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH Igre i ove godine na terenima širom BiH promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair-playa. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš održan je m:tel Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine. Takmičenjima je prethodila kratka ceremonija tokom koje su predstavnici svih škola učesnica, zajedno su s načelnikom Akifom Fazlićem, upalili plamen Plazma Sportskih igara mladih. U okviru u Moja Kravica Cup-a u igri između dvije vatre i atletici više od 1.300 učesnika takmičilo se za medalje i plasman na Veliko finale, a medalje su u konačnici otišle u OŠ “Stari Ilijaš”, OŠ “Hasim Spahić”, OŠ “Srednje” i OŠ “Podlugovi”. Posebni gosti u utrci na 60m bila su djeca i mladi iz Udruženja sa poteškoćama u razvoju “Budi mi drug”. Pobjednici Pili Cup-a, takmičenja u malom nogometu za dječake u kategoriji 2013. godište i mlađi su dječaci iz ekipe “Zmajevi Podlugovi”.

Tomislavgrad je prvi put bio domaćin m:tel Dana sporta. Ulicu ispred gradske sportske dvorane ispunili su osmjesi i graja dječaka i djevojčica, a podršku najmlađim SIM-ovcima svojim je dolaskom pružio i načelnik Ivan Buntić. Takmičenjima u ovom gradu zapadne Hercegovine prethodila je kratka ceremonija otvaranja, tokom koje su načelnik i najbolji učenici osnovnih škola upalili SIM plamen. Na početku takmičenja održana je revijalna utrka na 60m u kojoj su učestvovala djeca i mladi iz centra “Nova nada”. Na terenima i tribinama je bilo napeto, a medalje su na otišle u OŠ “Ivana Mažuranića”, OŠ “Fra Mije Čuića” – Bukovica i “OŠ Stjepana Radića”- Prisoje.

Nakon Moja Kravica Cupa u igri između dvije vatre i atletici, održana su i takmičenja u malom nogometu i košarci. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje “Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke. Na Kinder Joy of moving Cupu u košarci najuspješnije ekipe bile su “4 jajeta” u kategoriji djevojčica i “9D” u kategoriji dječaka.

Kroz partnerstvo sa UEFA Foundation for children, Plazma Sportske igre mladih i ove godine nastavljaju raditi na promociji ženskog nogometa. Pobjednici Coca-Cola Cup-a, nogometnog takmičenja u kategoriji 2008. godište i mlađi, su dječaci iz ekipe “Hijene” i djevojčice iz ekipe ŽNK “Fra Mijo Čuić”.

“Baš smo sretne što smo osvojile prvo mjesto na nogometnom takmičenju u našem gradu. Mnogo se radujemo finalu u Sarajevu”, oduševljena je bila Marijana Topić kapetanica ekipe ŽNK “Fra Mijo Čuić”.

U Ljubuškom je drugu godinu zaredom održan m:tel Dana sporta. Dječacima i djevojčicama od 1. do 5. razreda osnovnih škola, sreću na takmičenjima i dobru zabavu poželio je pomoćnik gradonačelnika Srećko Mandić, koji je sa najboljim učenicima upalio SIM plamen u ovom gradu. Više od 1.000 mališana uživalo je na takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici, a na terenu im se pridružio i gradonačelnik Vedran Markotić. Medaljama su se okitili učenici iz OŠ “Tin Ujević” – Vitina, OŠ “Marko Marulić”, OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” – PŠ Gračine i OŠ “Klobuk”.

Prvi ovogodišnji SIM rukometni turniri održani su u Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici. Pobjednici Pharmanova Cupa u rukometu su dječaci iz RK “Banja Luka 2010“ i RK “Kozara“, dok je u kategoriji djevojčica, na turniru u Kozarskoj Dubici najuspješnija bila RK “Knežopoljka“. Sve ekipe plasirale su se na Veliko finale u Sarajevo. Naredni gradovi domaćini Plazma Sportske igre mladih su Posušje, Mostar, Konjic i Doboj.