Naslovnica BIH Sporni grbovi: Jedan od njih i grb Općine Ilijaš

Sporni grbovi: Jedan od njih i grb Općine Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti grbova i simbola općina u Federaciji. O tome treba da odluče niže instance kao što je slučaj sa opštinama u RS za koje je stigla ocjena entitetskog Ustavnog suda.

Sporni su grbovi 11 općina i grb Posavskog kantona na kojima se nalaze elementi poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija, i u kojima se ne mogu prepoznati svi narodi i građani u BiH. Nakon što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim, rješenje će se pokušati pronaći na nižim instancama.

“To je klasična diskriminacija naroda u BiH i gotovo da je više postalo bezpredmetno rasprave voditi oko toga da li trebaju svi na svome području da to riješe”, ističe Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Grb opcine Ilijas ilijas.infoOsim navedenih općina, za srpske zvaničnike u Federaciji sporni su i grbovi općina Stari Grad Sarajevo, Ilijaš, Kalesija i Kladanj, dok su simboli Hrvata vidljivi u simbolima opština Prozor – Rama, Domaljevac i Kiseljak. U RS s druge strane, i dalje se pokušavaju naći zamjenski simboli za nekoliko opština, uz ostalo i za Banja luku  čiji je grb takođe proglašen neustavnim.

“Moramo pokušati pronaći rješnje koje bi bilo prihvatljivo za sve, ali istovremeno uvažavati i određene tradcionalne, lokalne simbole, identitete koje su ovde definisli kao  problematični”, tvrdi Emir Filipović.

Grbovi Federacija