Naslovnica BIH Specijalna jedinica FUP-a mora napustiti prostor u Tužilaštvu BiH, kasarna u Semizovcu...

Specijalna jedinica FUP-a mora napustiti prostor u Tužilaštvu BiH, kasarna u Semizovcu jedna je od opcija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Općini Vogošća ne prihvataju mogućnost da se kasarna “Enver Šehović” u Semizovcu, ranije proglašena za neperspektivnu vojnu imovinu, za potrebe smještaja Specijalne jedinice Federalne uprave policije izuzme iz ove lokalne zajednice.

Zbog toga je u ponedjeljak održana vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je istaknuto  milionsko ulaganje u održavanje i rekonstrukciju ovog objekta i naglašeno da je upravo kasarna u Semizovcu ključni potencijal za dalji razvoj privrede u Vogošći.  

Prema riječima načelnika Migdada Hasanovića, Općina Vogošća je spremna ponuditi i neke druge adekvatne lokacije za smještaj Specijalne jedinice, a da se prostor kasarne očuva za potrebe daljeg razvoja lokalne zajednice.

Šta o budućoj namjeni kasarne kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine?

“Vlada FBiH je formirala radni tim koji ima za zadatak iznaći najbolje rješenje za smještaj Specijalne jedinice FUP-a. Obilaze se kasarne, jedna od njih je svakako i ova u Semizovcu. Šta će taj tim predložiti, to se još ne zna. U svakom slučaju, bit ću za svako rješenje koje će odgovorati visokim uvjetima kada je u pitanju smještaj Specijalne jedinice”, kaže Ramo Isak, ministar MUP-a FBiH.

Smatra da bi se to trebalo završiti uskoro.

“Specijalna jedinica FUP-a smještena je trenutno u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu, kao dio lokaliteta Suda BiH. Ove su prostorije neuvjetne, a proces trajnog rješenja morao bi se ubrzati jer iz Tužilaštva BiH traže da napustimo te prostorije jer je to rješenje svakako bilo privremenog karaktera”, istakao je Isak.