Naslovnica BIH Skoro 1.000 taksista stupa u štrajk, najavljuju blokadu zgrade Kantona

Skoro 1.000 taksista stupa u štrajk, najavljuju blokadu zgrade Kantona

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Skoro 1.000 nezadovoljnih taksista, članova Udruženja “Sarajevotaksi”, ove bi sedmice, kako su jučer najavili, trebalo stupiti u generalni štrajk! Taksisti su se odlučili na bunt zbog nedovoljnog broja potvrda za registraciju vozila, nemogućnosti produženja taksi oznaka i licenci, naplate taksi stajališta…

Ugrožena prava

Kako su najavili, s članovima svojih porodica blokirat će zgradu Vlade KS jer smatraju da Ministarstvo saobraćaja, generalno, loše obavlja svoj posao.

– Nezadovoljni smo radom resornog ministra Jusufa Bubice (BPS) i njegove pomoćnice Emice Tuzi. Iako je na odlasku, ministar i dalje zloupotrebljava položaj i nanosi štetu legalnim taksistima koji ispunjavaju sve obaveze prema državi. Bunimo se jer stalno ugrožavaju naša prava i zato ćemo biti prinuđeni ući u zgradu Kantona i tražiti svoja prava – kazao je predsjednik „Sarajevotaksija“ Enver Suljagić.

Prema njegovim riječima, zbog ovih problema tražili su da ih danas primi i v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA).

S druge strane, resorni ministar smatra da taksisti „nemaju pravo na štrajk jer su oni udruženje građana“.

Jake veze

– Nemaju osnova ni za blokiranje saobraćajnica. Prema mom mišljenju, razlog za štrajk ne postoji. Njima smeta to što tražimo da se korištenje taksi stajališta, umjesto sadašnjih 30 feninga, ubuduće naplaćuje 2 marke na 24 sata. Oni se za sve bune jer imaju jake političke veze – rekao je Bubica.

Politički istomišljenici

Enver Suljagić tvrdi i to da će taksisti zahtijevati da se povuku svi dosadašnji prijedlozi ministra Bubice, koji su nelogični. On ističe da ih ministar Bubica kažnjava jer nisu njegovi politički istomišljenici.