Naslovnica BIH Saznajte koliko će koštati cigarete od 1. januara

Saznajte koliko će koštati cigarete od 1. januara

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra ove godine Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015. godine.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio Upravni odbor UIO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu je definisano da će se od 1. januara 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,00 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

duhan1-vert