Naslovnica BIH “Sarajevo za Palestinu”: Održan skup podrške i solidarnosti s palestinskim narodom

“Sarajevo za Palestinu”: Održan skup podrške i solidarnosti s palestinskim narodom

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Sarajevu su danas, 7. aprila, održani novi mirni protesti u znak podrške Palestini i Gazi, na platou preko puta Vijećnice, na Trgu Prve brigade policije.

Protest je organizovan kao izraz solidarnosti sa stanovnicima ovih područja koji se suočavaju sa teškim situacijama i kršenjem ljudskih prava.

“Protest ima za cilj da podigne svijest o nepravdi i nasilju kojem su izloženi Palestinci i stanovnici Gaze te da se zatraži poštovanje njihovih osnovnih prava na miran život, slobodu i pravdu”, saopćili su ranije organizatori.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.137 Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.815 osoba je ranjeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.