Naslovnica BIH SARAJEVO, sretan ti rođendan!

SARAJEVO, sretan ti rođendan!

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Šesti april najznačajniji je datum u historiji našeg glavnoga grada. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma. Ovo je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak nove opsade Sarajeva.

Kraj Drugog svjetskog rata u Sarajevu je nastupilo na današnji dan 1945. godine i od tada se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada Sarajeva.

Jugoslavenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta, a nakon žestokih borbi, na Vratnik je već 5. aprila 1945. godine ušla 16. Muslimanska brigada, a odmah za njom i 20. Romanijska, dok su ostale jedinice, opkolivši grad sa svih strana, Sarajevo potpuno oslobodile narednog dana.

Na dan oslobođenja grada, 47 godina kasnije, Sarajevo je počelo voditi još jednu bitku. Ipak, dan ranije tog 5. aprila, kada su se pred zgradom Skupštine  RBiH okupile na hiljade građana s transparentima “Mi smo za mir”, zabilježene su prve žrtve rata -Suada Dilberović i Olga Sučić.

Umjesto mira nastupila je opsada grada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.