Naslovnica BIH Saopštenje za javnost: Ratni zločini u Čajniču

Saopštenje za javnost: Ratni zločini u Čajniču

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na godišnjicu ratnih zločina nad Bošnjacima Čajniča. Tokom maja 1992. godine na lokalitetu lovački dom na Mostini kod Čajniča ubijeni su bošnjački civili koji su prethodno zarobljeni u gradu ili okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Porodicama su predati posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Još uvijek se traga za tijelima 48 Čajničana. Žrtve sa područja Čajniča ekshumirane su na ukupno 32 lokacije, pri čemu je otkriveno devet masovnih grobnica. Najveća grobnica nalazila se u mjestu Mostina iz koje su u septembru 2002. ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava. Mjesto Mostina je skrivalo još šest masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela ukupno 60 žrtava.

Sud Bosne i Hercegovine je vodio nekoliko predmeta protiv pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su se odnosili na ratne zločine počinjene na ovom području. Osudio je Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču, Milosava Jovanovića, Marijana Jovanovića i Slavku Jovanovića na kazne zatvora od šest do jedanaest godina. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović. UDIK je 2021. godine dokumentovao ove predmete u publikaciji naziva „Ratni zločini u Čajniču – presude“.

Prošla je skoro decenija otkako je državni sud potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače kojom se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. On je još uvijek nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, iako je poznato da boravi u Novom Sadu. Zato apelujemo na državu Srbiju da izruči Duška Kornjaču Sudu Bosne i Hercegovine i time pokaže da je spremna na regionalnu saradnju kada je u pitanju suočavanje s ratnom prošlošću devedesetih. Sve dok štitimo zločince i nazivamo ih herojima, poštujemo svoje žrtve a druge ignorišemo ili negiramo, ne možemo govoriti o pomirenju i boljem životu na ovim prostorima.

Iz dubokog pijeteta prema ubijenima, a u povodu godišnjice, sjećamo se ubijenih civila Čajniča i okoline.