Naslovnica BIH Rudari iz Zenice krenuli na proteste u Sarajevo: ‘Želimo plate i topli...

Rudari iz Zenice krenuli na proteste u Sarajevo: ‘Želimo plate i topli obrok za januar i februar’

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Dva autobusa sa zeničkim rudarima zaputila su se u devet sati prema Sarajevu, gdje će, u 11 sati, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine početi mirni protesti rudara sedam rudnika iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

Protest se organizira po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine. 

“Sindikat je jučer imao još jedan sastanak s nadležnim ministrom Vedranom Lakićem i menadžmentom JP EP BiH, ali nisu postigli nikakav dogovor. Oni nude opciju da tek za 20-ak dana bude isplata tih plaća, ali naš vrhovni sindikat nije pristao. Odlučili su da idemo na organizaciju protesta. Vidjet ćemo šta se rezultirati, ali osnovni zahtjev je isplata plaća i toplog obroka za januar i februar”, kazao je Senid Dizdarević, član Sindikata pogona “Raspotočje”.

On je istakao kako je dogovoreno da će iz ostalih šest rudnika iz Koncerna JP EP BiH na proteste stići po jedan autobus s radnicima, a iz Zenice dva autobusa rudara, koji su 6. marta prekinuli proizvodnju te stupili u radnički neposluh.

Direktor RMU Zenica, kako su kazali rudari, jučer je nadležnim u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva Vlade FBiH te JP EP BiH, predao Elaborat o stanju u RMU Zenica, odnosno opravdanosti nastavka eksploatacije uglja u jedinom preostalom pogonu, jami “Raspotočje”. 

Pogon “Stara jama” prestala je s radom još u maju prošle godine te je, prema Programu reorganizacije poslovanja RMU Zenica, u toku ove godine trebala konačno biti i zatvorena. 

Zenički je rudnik, u sklopu realizacije tog programa, od kraja prošle godine smanjio broj zaposlenih za oko 200, a još više od 100 radnika trebalo je napustiti zenički rudnik u toku ove godine. Cilj je da ostane samo oko 490 radnika, kojih je trenutno oko 610.