Naslovnica BIH RTV FBiH podnijela SIPA-i i Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv uprave i...

RTV FBiH podnijela SIPA-i i Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv uprave i direktora BHRT-a

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i SIPA-i protiv članova Upravnog odbora BHRT-a, generalnog direktora BHRT-a, direktora BHT-a, direktora BH Radija 1 i drugih NN osoba. Terete ih da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije.

Krivičnu prijavu RTV Federacije je podnijela protiv Rajka Radovanovića, člana Upravnog odbora BHRT-a, Valentine Rupčić, članice Upravnog odbora BHRT-a, Elvira Lemeša, člana Upravnog odbora BHRT-a i Slavka Roliha, člana Upravnog odbora BHRT-a. Prijava je podnesena i protiv generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića, direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete i drugih NN osoba. Prijava je, kako piše FTV, podnesena zbog osnovane sumnje da su 8. 5. 2024. godine, djelujući u službenom položaju i kao odgovorne osobe, članovi Upravnog odbora BHRT-a, direktor BHRT-a, direktor BH Radija1 i dr, postupili suprotno odredbama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na način da su samovoljno i bez ovlaštenja spriječili emitovanje programa FTV-a i Federalnog radija.

“Odluku su donijeli 6. 5. 2024. godine i po njoj postupili, te sprečavali uposlenike FTV-a da pristupe svojim radnim mjestima i obavljaju svoje redovne zadatke”.

Prekid emitovanja su, kako se navodi, okončali u 19 sati i 30 minuta 8. 5. 2024. godine, iako su Rješenje od Općinskog suda u Sarajevu od 8. 5. 2024. godine, kojim se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje BHRT-u da prekine emitovanje programa RTV Federacije, zaprimili u 16 sati i 10 minuta, od kada su bili dužni po istom rješenju postupiti. 

Postupajući tako počinili su krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Krivičnog zakona BiH i zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH – navodi se u krivičnoj prijavi i dodaje:

“Obustavom emitovanja programa RTVFBiH, šteta je nastupila ne samo za RTVFBiH nego i za sve treće osobe sa kojima RTVFBiH ima zaključene ugovore i prema kojima ima ugovorom definirane obaveze, proizašle iz pretpostavke da se program RTVFBiH  emituje redovno.

Nesumnjivo je da su prijavljene osobe počinile krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja, jer niko nije ovlašten da po ugledu na nedemokratske postupke uskraćuje emitovanje javnom servisu. Nije uopće sporno da niti jedan zakon na snazi u BiH ne propisuje ovlast direktora BHRT-a ili članova Upravnog odbora BHRT-a, odnosno, BHT-a ili BH Radija 1 da ukine emitovanje jednog kanala. Ova krivična djela, a posebno ovo prijavljeno, spada u kategoriju kriminaliteta koji predstavlja visok stepen opasnosti za društvo, derogiranje uloge sudova, provođenje samovlašća. 

Podsjetimo, Poslodovni odbor BHRT-a obavijestio je javnost 7. maja kako će FTV-u uskratiti usluge emitovanja programa, osim Vijesti i Dnevnika. Gledatelje je ujutro, 8. maja, dočekala testna slika. Općinski sud u Sarajevu donio je dan nakon privremenu mjeru da BHRT vrati u potpunosti signal FTV-u, što je i učinjeno. Obje strane su najavile pravne korake”.