Naslovnica FOTO Radovi na lokalnim putevima u Luci, Lješevu i Ljubnićima

Radovi na lokalnim putevima u Luci, Lješevu i Ljubnićima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovih dana završeni su, ili su još uvijek u toku radovi na nekoliko lokalnih saobračajnica na području općine Ilijaš. Radi se prije svega o putu za novu industrijsku zonu Luka za koji je definitivno riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa i koji će uskoro biti u potpnosti završen.

Nakon što je urađena podloga puta, jučer je izbetoniran most dužine 20 metara, što u praksi znači da će se odmah nakon ovoga put moći koristiti za potrebe industrijske zone, ali i građana Luke. Sam put je dužine 360 metara i spajaće dvije industrijske zone: Željezara i Luka, ali i grad Ilijaš sa naseljem Luka.
– Ovim smo otklonili i posljednju prepreku koja je mogla stajati pred budućim investitorima u ovoj industrijskoj zoni, jer dosad postojeći put za Luku zbog nadvožnjaka nije dozvoljavao saobračaj teškim kamionima. Složen projekat mosta, moderna trasa puta i imovinsko pravni odnosi učinili su da nas je ova dionica koštala preko 600 hiljada KM, a sredstva su obezbijeđena na način da smo od Federalnih GSM licenci dobili 200 hiljada, od Ministarstva privrede KS nešto više od 200 hiljada i ostali dio iz Budžeta Općine Ilijaš – pojasnio je načelnik Akif Fazlić, koji je jučer obišao gradilišta.
Jučer je asfaltiran i veći dio lokalnog puta prema Starom selu u Lješevu, ukupne dužine 700 metara, što uz nedavnih 300 metara čini kilometar novoasfaltiranog puta u ovom naselju. Za ovu dionicu puta Općina Ilijaš je uložila 57 hiljada KM vlastitih sredstava.
Naselje Ljubnići je u posljednjih nekoliko dana dobilo novih 800 metara asfaltiranog puta, i to na onim dijelovima koji su dosad bili u najlošijem stanju.

Prva dionica od 400 metara izgrađena je u cjelosti sredstvima Općine Ilijaš, dok su ostale dvije dionice dužine po 200 metara asfaltirane sredstvima građana u visini jedne trećine a dvije trećine investirala je Općina. Ukupna investicija Općine Ilijaš u Ljubnićima iznosi 80 hiljada KM uz sredstva koja su obezbijedili sami građani.

(radioilijas.ba)