Naslovnica BIH Prijave za Lokalne izbore 2024. se završavaju danas

Prijave za Lokalne izbore 2024. se završavaju danas

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine koje će se održati u nedjelju 06.10.2024. godine, rok za podnošenje prijava za ovjeru učestvovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

U prevenciji izbornih nepravilnosti ključna je saradnja svih u otkrivanju i sankcionisanju počinilaca, jer se tako šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije.

“Potrebna je sinhronizovana i dobra aktivnost svih onih koji mogu doprinijeti u procesuiranju ove vrste krivičnih dijela znači mora da odrade svi u lancu otkrivanja gonjenja i presuđenja, a to znači, treba da odigraju na najbolji način svoju ulogu policijske agencije, tužilaštva i na kraju sudovi koji zaista treba da ispoštuju uputu visokosudskog tužilačkog vijeća da se ova krivična djela procesuiraju na najbrži mogući način”, kaže Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Brčko distrikta BiH.

Strategija „Kako varati na izborima na dan izbora“, poslije završetka glasanja će pasti u vodu jer će dio novih tehnologija to onemogućiti.

“Ono što moram naglasiti sve naše preporuke, njih ima 35 ne tiču se samo unapređenja koje treba da vrate povjerenje u izborni proces dostavljeno je svim političkim strankama, međutim oni su se oglušili jer mnoge stvari koje su sad uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine to mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama”, kaže za BHRT Vehid Šehić, predsjednik strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“.

“Izmjenama posljednim zakona i pilotom koji ćemo sada vidjeti na izborima u oktobru, a naravno značajne da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, da će se značajno smanjiti prostor za malverzacije, samim elektoronskim nadzorom i registracijom, a samim brojanjem, značajno se smanjuje prostor za malverzacije”, rekla je Leila Bičakčić, direktorica CIN-a.

Iz koalicije nevladinih organizacija, koje prate izborne procese, svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora, ali očekuje da će elektronsko unapređenje izbornog procesa donijeti neke promjene.

Najveće su prevare u manjim mjestima, u velikim mjestima, evo Tuzla, Zenica, Sarajevo, imate dosta posmatrača, tu su mediji, stranački, nestranački, pokrivaju se faktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema, tamo se radi što god se želi i meni je logika da se u manjim mjestima, zato nema ovih velikih radova, da se to kroz ovaj pilot projekat, da se vidi kako to funkcioniše – kaže Vehid Šehić.

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužilaštava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.