Naslovnica ILIJAŠ Pretučen Edin Ismo dok je hvatao pse lutalice u Ilijašu

Pretučen Edin Ismo dok je hvatao pse lutalice u Ilijašu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Najveći problem u radu Higijenskog servisa Općine Novi Grad za hvatanje pasa lutalica i dalje predstavljaju članovi takozvanih udruženja za zaštitu životinja, koji na razne načine ometaju rad servisa, vrše pritisak na uposlene, te ih verbalno i fizički napadaju.

Naime, posljednji fizički napad desio se u utorak, 9. decembra, kada su uposlenici Higijenskog servisa fizički napadnuti tokom obavljanja poslova uklanjanja agresivnih pasa lutalica sa ulica na teritoriji općine Ilijaš.

U prisustvu policijskih službenika PS Ilijaš i Kantonalnog veterinarskog inspektora Emina Omerspahića, Edina Ismu, fizički je napao Fahrudin Bravo, aktivista jednog od takozvanih udruženja za zaštitu životinja, nanijevši mu tjelesne povrede u predjelu glave, vrata i drugim dijelovima tijela.

“Po nalogu Veterinarske inspekcije KS-a, a u pratnji policijskih službenika i veterinarskog inspektora Emina Omerspahića izašli smo na teren na području općine Ilijaš, kako bi uklonili agresivne pse sa ulice. Nakon što smo u krugu Osnovne škole u Ilijašu, u ulici Kakanjska uhvatili sedam pasa lutalica i prebacili ih u karantin, vratili smo se u Ilijaš da nastavimo sa hvatanjem pasa. U trenutku dok smo u vozilo ubacivali tri uhvaćena psa, iz vozila koje je bilo parkirano u blizini izašli su Fahrudin Bravo i Edina Pašić, osobe od ranije poznate po ometanju rada Higijenskog servisa Općine Novi Grad, koji je pokušao osloboditi uhvaćene pse iz vozila, nakon čega me je fizički napao nanijevši mi tjelesne povrede”, ispričao je Ismo.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika PU Ilijaš, spriječene su teže posljedice, nakon čega je napadač priveden u službene prostorije PU Ilijaš, a povrijeđenom Ismi ukazana je ljekarska pomoć u Kliničkom centru u Sarajevu.

“Nakon što mi je ukazana ljekarska pomoć, vratio sam se u Ilijaš kako bi dao izjavu u Policijskoj stanici. Međutim, po izlaski iz stanice dočekali su me Dalida Kozlić, Šejla Krupalo, Eldar Kozlić i još jedna ženska osoba po imenu Nejra, svi od ranije poznati po ometanju našeg rada. Blokirali su vozilo Higijenskog servisa, zahtijevajući da pustim pse, pokušavajući nasilno otvoriti gepek vozila, u čemu ih je ponovo spriječila policija”, kaže Ismo.

Podsjećamo, aktivisti tzv. udruženja za zaštitu životinja i ranije su fizički i verbalno u više navrata napadali uposlenike Higijenskog servisa, upućivali im prijeteće poruke, zatim provaljivali u boksove iz kojih su puštali pse koje su prethodno sa ulica uklonili uposlenici servisa i na druge načine ometali njihov rad.

Međutim, bez obzira na to, Higijenski servis Općine Novi Grad, koji je jedini legalan servis za uklanjanje pasa lutalica u Kantonu Sarajevo, svakodnevno se odaziva na pozive građana i uklanja opasne i napuštene životinje sa lokacija u blizini škola, vrtića, zdravstvenih objekata… Nakon što je servis počeo da radi po nalogu Kantonalne veterinarske inspekcije, od polovine septembra, uposleni u servisu uklonili su sa ulica više od 400 opasnih pasa.