Naslovnica BIH Preminuo je veliki Abdulah Sidran

Preminuo je veliki Abdulah Sidran

Foto: Arhiv/Klix.ba
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Legendarni bh. pjesnik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je večeras u 80. godini nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je za Klix.ba.
Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu. Do aprila 1992. godine bio je zaposlen na RTV Sarajevo kao vodeći dramaturg.

Književnošću se počeo baviti 1960-ih godina. Pripadao je generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Izbori iz njegove poezije su prevedeni na njemački, francuski, italijanski i druge jezike.

Scenarista je filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ranije je u intervjuu za Klix.ba naveo da nije odustao od rada u oblasti književnosti, filma i medija, već da je prognan.

“Prognali su me oni koji u ovom prostoru, koji je jedan ovdašnji filozof nazvao Sarajevskom kotlinom, instrumentima vlasti u kulturi gospodare već 25 godina, baš onako kako svojim ratnim plijenom gospodare ratni profiteri. Postoji jedna emisija na našem javnom servisu koju godinama vodi jedna te ista osoba, a u kojoj sam ja kao jedan od važnijih pisaca ove države samo jednom bio gost. U isto vrijeme se u toj emisiji mnoge efemerne književne face pojavljuju stotinama puta pa se više i ne zna jesu li u emisiji gosti ili domaćini. U svim društvenim sferama, pa i u kulturi, urušila se ljestvica vrijednosti”, rekao je.

(klix.ba)