Naslovnica ILIJAŠ Predstavljeno književno djelo autora Damira Šabotića, roman “Nađi me”

Predstavljeno književno djelo autora Damira Šabotića, roman “Nađi me”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sinoć je u prostorijama Kulturno-sportskog centra i Radio Ilijaša predstavljeno književno djelo autora Damira Šabotića, roman “Nađi me”.

O knjizi u kojoj autor govori o sudbini djevojčice Melihe koja u toku rata ostala bez roditelja i brata, govorila je promoterka magistrica komparativne književnosti Danira Hrnjić te sam autor Damir Šabotić, dok je u ulozi moderatorice bila Enisa Mešetović.

U nizu objavljenih djela o ratu u posljednje vrijeme osjeća se, sve više, jedna nemoć autora da o tom čvorišnom događaju naše aktualne književnosti kažu nešto novo i drugačije, na jedan neobičniji način. Ovaj roman Damira Šabotića, međutim, treba staviti među ona djela koja, neobičnošću svoje konstrukcije, nadilaze taj uobičajeni savremeni tok naše književnosti o ratu, i to nije jedini razlog zašto je ovo djelo vrijedno pažnje. Ovo je roman koji ima i pet i šest razvijenih likova, i po tome je u drugačiji u odnosu na našu najnoviju književnost, ma koliko to zvučalo čudno. Šabotiću, dakle, nisu važni ni Rat ni Stradanje ni Progoni, njega se prije svega tiču sudbine njegovih likova, koje pomno motiviše i vodi.

Glavni lik i junakinja romana jeste djevojčica Meliha, koja tokom rata ostaje bez roditelja i brata. U momentima kada Melihini roditelji naslućuju da se sprema rat, djevojčicu i njenog brata šalju kod tetke u Crnu Goru. Međutim, Meliha i njen brat odlaze od tetke i utočište nalaze u samačkom domu. Ubrzo zatim, uslijed informacija da muškarce-muslimane uhapse i odvode u Bosnu, njen brat bježi te Meliha ostaje sama. Teška života sudbina dovodi Melihu u ruke gazdarice doma, koja je odluči prodati Mesaru.

„Dok čitamo ovaj roman, mi osjećamo neku prividnu jednostavnost ali zapravo osjećamo taj neki Folkernovski senzibilitet, odnosno koncepciju i kompoziciju kakvu je Folkner predstavljao u svojim romanima. Kompozicija ovog romana je takva da nam govori da je sve već prošlo, da je bilo a jedino su početak i kraj romana stavljeni u sadašnjost dok je sve ostalo pokušaj objašnjenja već odigranih događaja i već zapamćenih sjećanja. Dakle, objašnjenje početnih situacija kroz prošlost da bi se došlo do završetka“, istakla je magistrica komparativne književnosti Danira Hrnjić.

Prisutne goste pozdravio je i autor Damir Šabotić, koji se zahvalio Kulturno-sportskom centru i Radio Ilijašu napromocija1 organizovanju ove promocije, te pojasnio kako je nastao ovaj roman: „Naša najnovija književnost, odnosno književnost nastala od rata na ovamo prezasićena je ratnim pismom i poetikom ratnog svjedočenja. Budući da je nemam to „ratno iskustvo“ , mogao sam da namaštavam ali isto tako sam znao da je nemoguće pisati bez određenog uvjerljivog iskustva. Budući da sam u vrijeme kada su bosanske izbjeglice bile hapšene bio u Crnog Gori te sam bio u prilici da čujem sve te priče o stradanjima, hapšenjima i nevjerovatnim životnim sudbinama krenuo sam sa pisanjem, prije svega kratke priče. Međutim, ubrzo su se nametnuli i drugi likovi, koji su tražili više prostora te je nakon dvije-tri godine pisanja nastao roman Nađi me“, objasio je Šabotić.

Roman „Nađi me“ govori i o kategoriji nestalih, te navodi kako je jedan od ciljeva ovoga djela otvaranje pitanja kolektivne odgovornosti nadležnih i svih onih koji su učestvovali u činjenju zla. „Mnogi su znali i još uvijek znaju šta se dešavalo ali šute. Zato smatram da je jedan od najvećih zločina jeste šutnja i zaborav. I zaista mi je bilo fascinantno kako je moguće da čovjek nestane i ispari u vremenu te da se o njemu ne zna ništa“, kazao je autor.

U nastavku promocije, gosti su imali priliku uživati u odabranim dijelovima romana, nakon čega su prisutni mogli razgovarati sa autorom te dati svoje viđenje ovoga djela.

 Roman “Nađi me” možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Autor: Enisa Mešetović