Naslovnica ILIJAŠ Dobitnici priznanja Općine Ilijaš – Muhidin Nuhanović i Damir Filipović

Dobitnici priznanja Općine Ilijaš – Muhidin Nuhanović i Damir Filipović

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nastavljamo sa serijom reportaža o dobitnicima priznanja Općine Ilijaš za 2014. godinu. Danas smo u programu Radio Ilijaša ugostili dva dobitnika koji su  u 2014. godini, ali i godinama prije pokazali svoj društveni angažman, altruizam i nesebičnost u pomaganju ljudima u rješavanju brojnih problema u svojoj lokalnoj zajednici. To su Muhidin Nuhanović i Damir Filipović. Dobrota ljudska danas je raritet, a Općinsko vijeće Ilijaš i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  tu je osobinu u ovim ljudima nagradilo i prepoznalo kao vrijednost.

Obojica su kazali da je za njih priznanje Općine Ilijaš podstrek, vjetar u leđa, znak da su na pravom putu što im daje elan da  nastave raditi i bolje i više.

Gospodin Nuhanović, član Organizacije demobilisanih boraca posebno je naglasio da je izuzetno teško stanje ove populacije.

-Demobilisani borci, oni nisu ni na marginama, za njih se više i ne zna da postoje. Društvo i vlast se za njih moraju pobrinuti, njima i njihovoj djeci dati prednost pri zapošljavanju, kaže Nuhanović.

Ističe da je član donorske mreže i dobrovoljni davalac krvi od 1984. godine, kada se sa 17 godina odazvao akciji. Napominje da je srednjoškolac već bio društveno angažiran, te da ga žalosti činjenica da samo 19 posto mladih želi ostati u Bosni i Hercegovini.

-Htio bih skrenuti pažnju i na ljude koji su bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja a dobrovoljni su davaoci krvi više od 10 puta, o tome se mora povesti briga.  Ja sam dao krv 102 puta i nastavit ću to raditi dok mogu, jer nikad ne znamo šta se može desiti i kome će ta krv spasiti život, poručuje Nuhanović.

Izvor: radioilijas.ba

Od 2007. godine član je donorske mreže te ističe da ne zna šta plemenitije čovjek poslije svoje smrti može uraditi od činjenice da svojim organom nekome može spasiti život.

Damir Filipović, najmlađi predsjedavajući Općinskog vijeća u Bosni i Hercegovini kaže da će mladi u društvu dobiti onoliko koliko se sami angažuju.

-I prije nego sam bio u politici, bavio sam se sportom, bio sportista Općine Ilijaš 2003. i 2004. godine, osnovao Udruženje „Veto“, slikanje mi  je hobi,  uvijek sam bio angažovan u društvu i to je najbolja poruka mladima da se trebaju truditi, a trud će se isplatiti, kaže Filipović.

Posebno je sretan što je djeci iz Udruženja „Budi mi drug“ Ilijaš poklonio igračke i muzičke instrumente i tako im omogućio muziko-terapiju.

I u 2015. godini nastavit će u saradnji sa Udruženjem građana „Klisa“ Srebrenica projekat obezbjeđivanja odlaska na more djeci u Novi Vinodolski, a u toku je i projekat obezbjeđivanja 10 invalidskih kolica za djecu sa invaliditetom.

Damir Filipović i ove će godine predstavljati BiH na 28. zasjedanju Vijeća Evrope kao mladi delegat, a ovogodišnje teme su : Ukrajina, prijetnja terorizma i islamofobija.

Naši gosti poručuju da se „drvo na drvo oslanja, a čovjek na čovjeka“, da trebamo prije svega biti ljudi bez obzira na političke opcije, nesuglasice i podjele koje ničemu ne vode.