Naslovnica BIH Poznat datum dženaze bh. heroine Halide Bojadži, majke ubijenih mališana na Sedreniku

Poznat datum dženaze bh. heroine Halide Bojadži, majke ubijenih mališana na Sedreniku

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Heroina Halida Bojadži preminula je jučer u 73. godini u Sarajevu. Dženaza će se obaviti 2. maja u 17.15 sati na Bakijskom mezarju Faletići. Tehvdi će se proučiti istog dana u džamiji Sedrenik u 17.15 sati.

Iza nje je ostao sin Muhammed, kao i braća i sestra.

Halida Bojadži izgubila je dvojicu sinova Fehima (17) i Mirzu (12) i to dok su se 9. juna 1992. igrali u dvorištu kuće. Ubijeni su granatom koja je ispaljena sa srpskih položaja. Osim njih dvojice, ubijena je i Amina Bojadži, njihova rodica, kao i Sakib Prašović.

– To vam opisati ne mogu. Krater je bio veći od tri metra. Bili su raskomadani. Ne mogu vam tu psihu opisati, kako čovjek da ostane normalan. Na deke smo kupili komade tijela, odvajali smo da znamo šta je Mirzino, šta Fehimovo. Da znamo šta pripada Amini, a šta Sakibu. Gluho bilo, otišli smo u bolnicu s onim dijelovima. A šta ćemo u bolnici, zamisli koliko smo bili izbezumljeni – govorila je Bojadži svojevremeno za “Avaz”.

Tri godine poslije Halida je zatrudnjela, nosila je blizance. Nažalost, nesretnim slučajem izgubila je jednu bebu. Drugu je rodila – sina Muhammeda.

(avaz.ba)