Naslovnica BIH Povećanje dječijeg dodatka, porodiljske naknade i plate roditeljima njegovateljima

Povećanje dječijeg dodatka, porodiljske naknade i plate roditeljima njegovateljima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vladina odluka u Federaciji Bosne i Hercegovine nedavno je postavila najnižu platu za 2024. godinu na 619 KM, što je povećanje od 23 KM u odnosu na prethodnu godinu. Ovo povećanje ima šire posljedice na radnike s najnižim primanjima te na različite naknade koje se isplaćuju iz budžeta, uključujući dječji dodatak, naknade nezaposlenim porodiljama i roditeljima njegovateljima.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH propisuje da je dječji dodatak 19% najniže plate. S obzirom na povećanje najniže plaće, očekuje se porast iznosa dječjeg dodatka sa prošlogodišnjih 113,24 KM na 117,61 KM. Također, cenzus po glavi stanovnika potreban za ostvarivanje prava na dječji dodatak također se povećava.

Naknade za nezaposlene porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine također će porasti, budući da iznos novčane pomoći čini 55% najniže plate. Umjesto prošlogodišnjih 327,80 KM, očekuje se da će najniža suma ove naknade sada iznositi 340,45 KM.

Očekuje se porast mjesečnih naknada za roditelje njegovatelje u skladu s zakonom koji propisuje da pravo na tu naknadu ostvaruju u visini neto najniže plate u FBiH. Ovaj status pripada roditeljima osoba s 100-postotnim invaliditetom ili slijepih osoba.

Povećanje najniže plate stoga ima značajan utjecaj na socijalnu sigurnost i podršku porodicama u Federaciji Bosne i Hercegovine.