Naslovnica BIH Potvrđeno: Zatražen pritvor za maloljetnika iz Sarajeva koji je u školi izbo...

Potvrđeno: Zatražen pritvor za maloljetnika iz Sarajeva koji je u školi izbo vršnjaka

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili da je maloljetniku koji je u utorak, 28. maja, nanio teže tjelesne povrede u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” u sarajevskom naselju Briješće, određen jednomjesečni pritvor.

“Maloljetniku je određen pritvor zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, prikrivati dokaze, a i potencijalno ponoviti krivično djelo” potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Maloljetnik se tereti za pokušaj ubistva jednog učenika i nanošenje lakše povrede drugom učeniku.

Podsjetimo, u ovom obračunu je lakše povrijeđen još jedan učenik koji je pokušao da zaštiti svog kolegu.

Iz MUP-a KS su naveli da je maloljetni izvršilac je lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela Ubistvo u pokušaju (član 166. u vezi sa 28. KZ FBiH) i Lakša tjelesna povreda (član 173. KZ FBi) i nad njim se vrši kriminalistička obrada.

S obzirom na činjenicu da je riječ o maloljetnicima, Uprava policije i KTKS više detalja neće saopćavati.

Kako nezvanično saznajemo od roditelja djece koja pohađa ovu školu, a koji su željleli ostati anonimni, učenik koji je napao vršnjaka duži period je doživljavao vršnjačko nasilje, a kao primjer su naveli da na ekskurziji koja je nedavno održana, vršnjaci su ga izbacili iz sobe u kojoj je trebao noćiti. 

Maloljetnik je odlučio na zadnjem času napasti vršnjaka od koga je, kako kažu roditelji, doživljavao najviše zlostavljanja. Prema njihovim riječima, djeca su kazala da je jedan kolega iz razreda prišao kako bi zaustavio napadača te je tom prilikom zadobio lakše tjelesne povrede (posjekotinu na ruci).