Naslovnica BIH Potpisan Sporazum za revitalizaciju Starog grada Dubrovnika u vrijednosti od 130.000 KM

Potpisan Sporazum za revitalizaciju Starog grada Dubrovnika u vrijednosti od 130.000 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder danas su potpisali Sporazum o dodjeli finansijskih sredstava za projekte iz oblasti kulture, a u svrhu finansiranja projekta revitalizacije historijskog područja Stari grad Dubrovnik – južna kula. Riječ o grantu u iznosu od 130.000 KM. 

Općina Ilijaš će ovim sredstvima u potpunosti zaokružiti finansijsku konstrukciju za arheološka istraživanja i konzervaciju otkrivenih struktura južne kule nacionalnog spomenika Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša.

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se ministrici Pozder na podršci, te kazao da Općina Ilijaš ulaže dugogodišnje napore u cilju zaštite nacionalnih spomenika na području općine Ilijaš i također dodao:

“Pored Federalnog ministarstva turizma i okoliša, projekat je do sada podržan od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja u iznosu od 140.000KM i Ministarstva komunalne privrede, prostornog uređenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 30.100KM. Općina Ilijaš je provela otvoreni postupak javne nabavke, zaključila okvirni sporazum sa izvođačem radova “Neimari” d.o.o Sarajevo u finansiskoj protuvrijednosti od 300.000KM. Trenutno je aktivan zahtjev Općine Ilijaš kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja za pribavljanje saglasnosti za provođenje prethodnih radova istražnog karaktera na južnoj kuli nacionalnog spomenika. Odmah po ishodovanju navedene saglasnosti, sa izvođačem će se zaključiti ugovor za izvođenje radova i očekujemo da ugovoreni radovi budu završeni sa krajem građevinske sezone. Završetkom ovih radova, kompletirat će se jedan segment zidina Starog grada Dubrovnika koji čine istočna kula, južni zid i južna kula, što u cjelosti čini investiciju od 700.000KM. Općina Ilijaš će nastaviti dalje aktivnosti prikupljanja sredstava za dalja arheološka istraživanja na ovom lokalitetu. Naš krajnji cilj je revitalizacija ovog nacionalnog spomenika i uključivanje lokaliteta u turističku ponudu Kantona Sarajevo.”

(radioilijas.ba)