Naslovnica FOTO Polaznici mekteba Mrakovo ukupni pobjednici mektebskog takmičenja (FOTO)

Polaznici mekteba Mrakovo ukupni pobjednici mektebskog takmičenja (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U nedjelju, 19. aprila 2015. godine, na nivou Medžlisa islamske zajednice Sarajevo održano je finalno takmičenje iz Kiraeta I – učenja Kur’ana za mlađu kategoriju (do 6. razreda) i Kiraeta II –  stariju kategoriju (do 9. razreda), te takmičenja iz Testa općeg znanja, nakon čega je MIZ Sarajevo dobio svoje predstavnike iz pomenutih kategorija, koji će predstavljati sarajevski medžlis na nivou Muftijstva sarajevskog.

Prvo su se učenici iz 132 sarajevska mekteba (244 predstavnika) u ranim jutarnjim satima okupili u OŠ “Avdo Smajlović” u Buća Potoku, gdje se tradicionalno sprovodi takmičenje iz Testa općeg znanja. Nakon izrade Testa, za koji su mektebski polaznici imali na raspolaganju 60 minuta, poznati su i najbolji, a to su:

  1. Abdurahman Pajalić (95,75 bodova) – mekteb Jezero (Muhamed ef. Abaz)
  2. Amina Čutura (92,50 bodova) – mekteb Mrakovo (Sejjid ef. Strika)
  3. Zejd Parić (92,00 bodova) – mekteb Sokolović kolonija I (Enver ef. Hošić)

Ekipno u Testu općeg znanja prvi su bili predstavnici mekteba Sokolović kolonija I (Zejd Parić i Semina Muratović) sa 180,5 bodova, drugi su bili takmičari iz mekteba Mrakovo (Amina Čutura i Adna Gurda) sa 179 bodova, dok su treći bili predstavnici mekteba Jezero (Abdurahman Pajalić i Muhamed Šabić) sa 176,50 bodova.

Nakon takmičenja iz Testa općeg znanja, u džamiji Sokolović kolonija I, uslijedilo je finalno takmičenje u kategorijiama Kiraet I i Kiraet II. Bila je to smotra najboljih učača Časnog Kur’ana sarajevskih mekteba, u kojoj su mogli uživati svi oni koji su prisustvovali ovom prelijepom skupu.

Na ovogodišnjim takmičenjima u organizaciji MIZ Sarajevo učešće je uzelo 132 sarajevska mekteba, a na osnovu zbira svih takmičara u svim kategorijama, poznati su i najbolji mektebi te muallimi za tekuću mektebsku godinu, kada je u pitanju takmičenje iz Testa općeg znanja, te obje kategorije kiraeta, a to su:

  1. Mrakovo – Sejjid ef. Strika – 341,2 boda
  2. Sokolović kolonija I – Enver ef. Hošić – 337,5  bodova
  3. Jezero – Muhamed ef. Abaz – 330,25 bodova

Po završetku takmičenja, pristupilo se proglašavanju najboljih u svim kategorijama, za koje je MIZ Sarajevo pripremio vrjedne nagrade i diplome, koje su uručili članovi Komisije, te zamjenik glavnog imama hadži Malik ef. Šljivo, koji je čestitao najboljim takmičarima, njihovim muallimima i roditeljima podsjetivši još jednom sve prisutne na važnost mektebske nastave i učenja Časnog Kur’an.

Čestitamo našim takmičarima, njihovim roditeljima, svim polaznicima i džematlijama džemata Mrakovo.