Naslovnica BIH Pokrenuto klizište u Nebočaju – evakuisano 15 osoba

Pokrenuto klizište u Nebočaju – evakuisano 15 osoba

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U ulici Nebočaj do broja 35 u Mjesnoj zajednici Semizovac sinoć se ponovo pokrenulo klizište i gotovo zatrpalo dva objekta! Zbog prijetnji po njihove živote kasno sinoć je iz stambenih objekata u ovoj ulici evakuisano 15 osoba.

Potvrdio je ovo i Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite Općine Vogošća, koji je kazao da je odluka o evakuaciji donesena sinoć na zasjedanju Općinskog štaba Civilne zaštite.

klizistenebocaj2

“Usljed obilnih padavina došlo je do reaktiviranja klizišta koje se aktiviralo u maju mjesecu. Došlo je do značajnog obrušavanja zemlje na jedan objekat, koji je zatrpan, a djelimično i drugi, te su ugrožena i dva objekta iznad ovih. Procijenili smo da bi se situacija mogla dodatno pogoršati i da je za ovo stanovništvo opasan boravak u tim kućama, te smo ih sinoć hitno izmjestili”, pojasnio je Kadrić.

Fadil, Hamit, Nazuće i Metin Begešt, Resmija, Hilmija, Ferida, Iza, Feriha i Nermina Sadiki, Ramadan i Selvija Hajrizi i Sehrana Rasimi, koji su izmješteni iz pomenutih objekata do daljnjeg će ostati u alternativnom smještaju.

“Kada je u pitanju ovo klizište, od maja do sada smo uspjeli završiti analizu tla i uraditi projektnu dokumentaciju. Sada sanacija klizišta zavisi do osiguravanja finansija”, ističe Kadrić.