Naslovnica ILIJAŠ Počeo besplatan kurs turskog jezika

Počeo besplatan kurs turskog jezika

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Javna ustanova “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ u saradnji sa Turskim kulturnim centrom Yunus Emre Sarajevo, uspješno je započela realizaciju besplatnog kursa turskog jezika, koji je izazvao veliko interesovanje građana općine Ilijaš.

U prostorijama Kulturno-sportskog centra jučer je održan prvi čas, čime je započeo proces realizacije nastave u trajanju od 3 mjeseca. Polaznicima kursa podijeljni su i besplatni udžbenici, koji su rađeni prema europskim standardima.

Budući da se radi o jedinstvenom projektu na području općine Ilijaš, JU “KSC I RADIO ILIJAŠ“ upućuje veliku zahvalnost Turskom kulturnom centru Yunus Emre Sarajevo, te svim zainteresovanim polaznicima kursa i građanima općine Ilijaš koji su podržali ovaj projekt.

KURS2 Institut Yunus Emre je dio Fondacije Yunus Emre osnovane 2007. godine. Cilj osnivanja Instituta Yunus Emre jeste prezentovanje Republike Turske, turskog jezika, kulture, umjetnosti i historije posredstvom Turskih kulturnih centara otvorenih u svim dijelovima svijeta kroz naučne projekte, kulturne aktivnosti i kurseve, te jačanje prijateljskih i kulturnih veza između Turske i drugih zemalja. Kako bi ispunio dužnosti i ciljeve koje je preuzeo, Institut Yunus Emre je velikom brzinom proširio rad izvan granica Turske. S tim ciljem je 2009. godinne u Bosni i Hercegovini u Sarajevu otvoren prvi Turski kulturni centar Yunus Emre. U Turskom kulturnom centru Yunus Emre sa zgradom jednostavne i orginalne arhitekture u srcu Baščaršije nalaze se prostorije poput biblioteke, čitaonice, izložbenog prostora, turske sobe i kafeterije, u kojima se izvode razne društevene aktivnosti, kao što su kursevi turskog jezika, kursevi ebru umjetnosti (slikanje na vodi), pirografija (umjetnost paljenja na drvetu), izložbe, koncerti, promocije knjiga, susreti turkologa, konferencije te mnoge druge.
Turski kulturni centar Yunus Emre Sarajevo otvara vrata obrazovanju, prijateljstvu, miru i poštovanju prema ljudima, nastavljajuži sa svojim aktivnostima i djelovanjem u Bosni i Hercegovini.

Autor: Enisa Mešetović