Naslovnica ILIJAŠ U Ilijašu počela rekonstrukcija zgrade Općine Ilijaš i Doma zdravlja

U Ilijašu počela rekonstrukcija zgrade Općine Ilijaš i Doma zdravlja

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer je zvanično počela rekonstrukcija, nadziđivanje, izmjena elemenata i materijala vanjskog izgleda fasade kroz zajedničku gradnju dvije etaže nad postojećim objektom JU ”Dom zdravlja Kantona Sarajevo”-Organizaciona jedinica Dom zdravlja Ilijaš i jedne etaže nad postojećim objektom Općine Ilijaš. 

Tim povodom danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan radni sastanak na kojem je u prisustvu Investitora (Općina Ilijaš i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo), Nadzora (Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo) zvanično u posao uveden Izvođač radova (GD Konstrukcije Mostar).

Ukupna vrijednost Projekta je  969.808,94 KM, a Projekat će zajednički finansirati Općina Ilijaš i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.
U 2015. godini planirano je da se za ovu namjenu utroše novčana sredstva u iznosu od 549.531,96 KM, a preostali dio realizovat će se u 2016. godini. 
Realizacijom ovog Projekta Dom zdravlja Ilijaš dobit će 508,69 m² čime će se stvoriti adekvatni prostorni uslovi za rad Centra za mentalno zdravlje  i obezbijediti prostorni uslovi za otvaranje Centra za fizikalnu rehabilitaciju, kao i poboljšanje prostornih uslova postojećih službi u Domu zdravlja Ilijaš. Općina Ilijaš će dobiti 353,96 m² za moderno opremljenu salu Općinskog vijeća i kancelarijski prostor za rad službi organa uprave. 
Projektom je planirana i ugradnja termo fasade i lifta.

Za izvođača radova na ovom Projektu izabrana je firma GD “KONSTRUKCIJA” d.o.o. Mostar, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Zgrada na kojoj će se izvoditi radovi sagrađena je 1960. godine i čine je dva krila: u jednom krilu smještene su Službe za upravu Općine Ilijaš, a u drugom krilu zgrade Službe JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo” OJ Dom zdravlja Ilijaš. 
Zgrada je u prethodnom ratu pretrpjela značajna oštećenja koja nisu nikada sanirana i od reintegracije Općine do danas nisu ulagana značajnija sredstva u sanaciju ovog objekta. 
Najveći problem predstavlja ravni krov koji ne odgovara podneblju u kojem živimo, zbog čega su prisutni stalni problemi s prokišnjavanjem u unutrašnjosti objekta.

Podsjetimo, u mjesecu maju ove godine završeni su radovi na zamjeni starih i dotrajalih prozora na dijelu zgrade koji koristi Općina Ilijaš. Riječ je o Projektu ukupne vrijednosti 98.106,98 KM koje su zajednički finansirali Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (50.000,00 KM) i Općina Ilijaš (48.106,98 KM), tako da možemo reći da je ovo druga faza izvođenja radova na rekonstrukciji i modernizaciji zajedničkog objekta Općine Ilijaš i Doma zdravlja Ilijaš.
Implementacijom ovog Projekta obezbijedit će se bolji uslovi rada uposlenih u Jedinstvenom općinskom organu uprave kao i pružiti bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima koje će odgovarati njihovim potrebama, a uredit će se i sam izgled zgrade koja je jedna od najoštećenijih u užem urbanom dijelu grada.

Autor: Adha Masnopita