Naslovnica ILIJAŠ Plazma Sportske igre mladih i sportsko-edukativne radionice danas u Ilijašu

Plazma Sportske igre mladih i sportsko-edukativne radionice danas u Ilijašu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovogodišnja sezona Plazma Sportskih igara mladih je počela u Kladnju sa sportsko-edukativnim radionicama  Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo našu planetu“, a danas borave u ilijaškoj Sportskoj dvorani.

Ena Jašić Šurković, PR menadžerica Sportskih igara mladih,  kaže da su radionice namijenjene učenicima osnovnih škola koji imaju priliku kroz igru učiti o zaštiti okoline.

–Projekat se provodi u saradnji sa našim partnerima kompanijom Coca-cola i federalnim Fondom za zaštitu okoliša gdje kroz pitalice mladi uče o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada kako bi zaštitili našu Planetu. Ovo je uvertira za Sportske igre mladih, gdje ćemo se takmičiti u 10 sportskih disciplina što će održati ove godine i ponovo ćemo biti u Ilijašu i mnogim gradovima, jer djeca jedva čekaju da Igre počnu. Prošle godine na Igrama je učestvovalo oko 60 000 mališana a ove godine očekujemo oko 65 hiljada učesnika, kazala je Jašić Šurković.

Osim promocije sporta i sportskog načina života kroz svoje programe rade aktivno na edukaciji djece o svim sferama održivog razvoja, nenasilja na sportskim terenima i “fair play-a”.

Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Evropi, a cilj Plazma Sportskih igara je da kroz druženje i sport promovišu zdrave stilove života i općeprihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promovišu saradnju, toleranciju i druženje.

Sam koncept koji je koncipiran na igri, takmičenje stavlja u drugi plan.

U februaru i martu igre će posjetiti 21 bh. grad u kojem će se održati sportsko-edukativne radionice Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo našu planetu.

Takmičenja Plazma Sportskih igara mladih će u ovoj godini obići 46 bh. gradova i općina gdje će mladi imati priliku uživati u 10 sportskih disciplina, druženju i zabavi.

(radioilijas.ba)