Naslovnica ILIJAŠ Ovog vikenda održat će se 68. Čevljanska korida

Ovog vikenda održat će se 68. Čevljanska korida

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Tradicionalna manifestacija “Čevljanovići” odnosno Čevljanska korida održava se još od davne 1947. godine po pisanim dokumentima, a vjerovatno je još i starija.

Mjesto održavanja je Čevljansko polje na obroncima Nišičkog i Čevljanskog platoa. Organizator ove manifestacije je Udruženje Čevljanovići 1947 – Ilijaš, čiji osnovni programski ciljevi su njegovanje i baštinjenje tradicionalnih običaja i disciplina naroda sa ovih područja.

Ove godinemanifestacija “Čevljanovići 2015″ će se održati 25.i 26.jula 2015. godine. U subotu, prvogdanaprograma održat će se malonogometni turnir sa početkom u 9:00 sati. Cjelokupni uplatni fond će biti isplaćen, kao nagrada, pobjednicima turnira.

U nedjelju, program počinje svečanim polaganjem cvijeća na spomenike antifašizmu iz prethodna dva rata.

Borbe bikova, tradicionalno kao zadnja tačka počinju u 17:00 sati. Ove godine je ugovoreno za subotu četiri uvodne borbe i za nedjelju osam glavnih borbi najboljih neporaženih bikova sa prostora BiH, potvrdio je Besim Gljiva, predtavnik Udruženja “Čevljanovići 1947” koje je organizator Manifestacije.

Organizator je obezbjedio medicinsku i protivpožarnu službu, te zaštitarsku agenciju, kao i dovoljan brojredara i policajaca kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi se posjetioci što bolje osjećali.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić