Naslovnica BIH Održana tradicionalna Hatma dova na Karićima

Održana tradicionalna Hatma dova na Karićima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovogodišnja Hatma-dova na dovištu Karići, održana je danas (26.07.2015.) u prisustvu velikog broja vjernika i uleme predvođene sarajevskim muftijom dr. Enes ef. Ljevakovićem i šejh h. Sirijom ef. Hadžimejlićem, predsjednikom Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U noći sa subote na nedjelju proučen je tradicionalni mevlud-i-šerif i kijam zikr. Program je počeo okupljanjem vjernika i uleme sa akšam namazom a završen je zajedničkim klanjanjem sabah namaza na platou ispred Hajdar-dedine džamije.

Mevlud su proučili imami sarajevskog Muftijstva, a zikir šejhovi i derviši iz cijele BiH.

Kako posjetitelji kažu “sa posebnim ćejfom se ide i obilazi dovište i džamija na Karićima. Tu, u netaknutoj prirodi, uz zikr, osjeti se sva bliskost i Božija prisutnost.” Kiša je donijela osvježenje i dodatno ukrasila ugođaj.

Dzamija Karici

Unazad nekoliko stotina godina u Karićima se održava tradicionalna dova u posljednjoj sedmici mjeseca jula, a muslimani ovo dovište nazivaju i “malom Ajvatovicom”, po uzoru na Ajvaz-dedino dovište u Pruscu.

Hajdar dedina džamija je građena od tesanih borovih brvana i pokrivena jelovom šindrom. Ne postoje sigurni historijski podaci o tome kada je izgrađena. Prema informacijama koje su se prenosile s koljena na koljeno, džamija je izgrađena u prvom periodu dolaska islama na ove prostore, a za gradnju je zaslužan Hajdar dedo Karić. Preživjela je mnoge ratove ali nije 1993.godinu kada je spaljena do temelja. Obnovljena je 2001.godine u njenom izvornom obliku.

Partner ovogodišnje Hatma dove je BH Telecom.

Zajednička primjedba i apel posjetilaca ovog dovišta upućeni su nadležnim institucijama da se u narednom periodu potrude urediti i popraviti putnu komunikaciju koja vodi prema ovom dovištu a koja je u izuzetno zapuštenom i lošem stanju.

(BIR.ba)