Naslovnica FOTO Obuka iz protivpožarne zaštite za uposlenike JU OŠ “Podlugovi”

Obuka iz protivpožarne zaštite za uposlenike JU OŠ “Podlugovi”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U prostorijam JU OŠ “Podlugovi” u Podlugovima za uposlenike ove javne ustanove 10.02.2015. god. održana je obuka i testiranje iz protupožarne zaštite.

Gotovo sve države u svijetu razvijaju neki oblik zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća. Zaštita od požara je jedna od najvažnijih mjera u svakoj državi – sredini, pa i u školi ili bilo kojoj drugoj ustanovi.

Predavanje je održao vatrogasni tehničar Nevzet Avdagic iz VATROTEH INŽINJERING D.O.O. sa sjedištem u Vogošci koja je specijalizovana za ovu oblast.

1526460_895501330500440_7066007055732452602_n

Cilj edukacije, koja je u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH i Programa obuke zaposlenika u pravnim licima, državnim organima i drugim institucijama u oblasti zaštite od požara, je da se svi uposlenici škole upoznaju koje mjere moraju poduzeti prilikom sprečavanja požara, njegovog otkrivanja te gašenja kako bi se smanjio rizik od neželjenih posljedica.

10443539_895501610500412_4901301757353144906_n

„U slučaju požara u prostoru ili objektu prvo je potrebno obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu i radne kolege. Ukoliko su uposlenici u prilici da ugase požar pod uslovom da ne ugroze svoj život, onda mogu pristupiti njegovom gašenju. U suprotnom, moraju se evakuisati,“ kazao je gosp. Avdagić.

Predavanja za uposlenike obuhvatila su teme ”Preventivna zaštita od požara” ”Sredstva za gašenje požara” (protivpožarni aparati, cisterne, hidranti i drugo), a uz to predstavljeni su i praktični primjeri upotrebe aparata za gašenje požara.

Ukazano je na zakonsku odredbu da se svi uposlenici uključuje u provjere znanja iz oblasti zaštite od požara te da se redovno i adekvatno kontroliše ispravnost aparata za početno gašenje požara, hidranata i ostalih sredstava zaštite od požara.
Posebna pažnja poklanja se razvoju i usavršavanju usluge protivpožarne zaštite i obezbjeđivanju objekata sa visoko rizičnom djelatnošću.
Analize stanja na objektima, električnm instalacijama i protiv požarne zaštite vrše se redovno, i predlažu akcije u cilju poboljšanja navedene usluge.

Rad, struktura i brojnost radnika angažovanih na protivpožarnoj zaštiti definisan je Pravilnikom za protivpožarnu zaštitu i protivpožarnim planovima.

Uposlenici su se dužni angažovat u preventivnom djelovanju kako postupiti u slučaju požara i zaštitit života učenika, uposlenika i materijalnih dobara.

Obuka svih uposlenih lica predstavlja suštinski dio mjera zaštite od požara koje se poduzimaju u školi. Cilj obuke i testiranja je da svi uposlenici usvoje odgovarajuća znanja i upute u pogledu svjesnosti rizika od požara i mjera koje će se ili se poduzimaju u slučaju izbijanja požara, uključujući upute koje dobijaju u skladu sa njihovim odgovornostima u slučaju opasnosti.

Piše: Safija Mešetović