Naslovnica ILIJAŠ Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa

Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Polaganjem cvijeća  na Gajinama i obilaskom šehidskog mezarja u Solunu u Olovu, jučer je obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa.

Ovaj datum je ugrađen u Kalendar značajnih datuma  i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata Općine Ilijaš, obzirom da je ovo bilo jedno od najtežih odbrambenih područja olovsko-ilijaškog ratišta. Borci Teritorijalne odbrane, a kasnije 126. ilijaške brigade učinili su mnogo da se na ovom području obilježava ovaj dan, a mnogi su poginuli braneći plato Kruševa, Gajina i olovskog ratišta koje se vezalo za Čemersku planinu i dalje prema Ilijašu. 

Općina Ilijaš podržava obilježavanje značajnih datuma u cilju sprječavanja od zaborava nemilih događaja, koji su zadesili Bosnu i Hercegovinu ali i Općinu Ilijaš u vrijeme ratnih dešavanja.

Nakon polaganja cvijeća na Gajinama, prisutni su posjetili šehidsko mezarje u Solunu na kojem je ukopano 28 ilijaških šehida gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici Jedinstvene organizacije boraca Ilijaš i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida.

Autor: Adha Masnopita