Naslovnica IZDVOJENO Obilježena 31. godišnjica formiranja 126. Ilijaške brigade

Obilježena 31. godišnjica formiranja 126. Ilijaške brigade

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ove godine obilježava se 31. godina od formiranja 126. brigade llijaš.

Program, čiji organizator je Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade,  započeo je u petak učenjem Tevhida za sve šehide i civilne žrtve rata sa područja općine IIijaš u Gradskoj džamiji u llijašu. Nastavak programa uslijedio je danas svečanim polaganjem cvijeća na mezarjima i katoličkom groblju u Brezi, te na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u llijašu.

Na centralnom spomen obilježju u Ilijašu brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima, među kojima su bili ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pripadnici boračkih udruženja, te brojni drugi…

Odmah potom uslijedilo je – Svečano otvorenje prostorija Spomen sobe 126. brigade llijaš, kao i tradicionalna Svečana akademija.

Glavna okosnica današnjeg događaja je čas historije i podsjećanje na dane formiranja i djelovanja 126. Ilijaške brigade, težinu ratišta i sva iskušenja koje je ova herojska brigada prošla na tom putu, a koji je održao Bego Durić, predsjednik Udruženja boraca 126. brigade.

U vremenu od 15.04. 1992. do 01.07. 1993. godine ( 14 mjeseci), dakle dok je jedinicama komandovao OPŠTO Ilijaš desilo se najokrutnije stradanje civilnog stanovništva. Sjetimo se stradanja stanovništva: Bioče, Luke, Kadarića, Lješeva, Tihovića, izvlačenje stanovništva i boraca gornjeg kraja, borbe u Misoči i Nabožiću. Za ovaj period Ilijaš sa dijelom Vogošće imao je 238 žrtava. Uz mnogo poteškoća i opstrukcija tadašnje Radno predsjedništvo Općine Ilijaš i vojno rukovodstvo štaba TO Ilijaš uspjeli su izdejstvovati da se dotadašnje jedinice OPŠTO Ilijaš i Vogošća organizuju u 126. bbr. (01.07. 1993.) To je bio najteži period (01.07.1993.-01.03.1995. god) u kome su vođena najteža b/d uz slamanje brojnih neprijateljskih ofanziva. U teškim, iscrpljujućim i dugotrajnim bitkama pripadnici 126. brigade su krvlju natopili kote: Nabožića, K. Stijene, Brezovača, Vrhova, Korita, Poloma, Jasena, Čemernice, Vijenca, M. brda, Mačka, Štojine. U tom periodu, uz velike žrtve, pripadnici 126. br. stiču status dostojan divljena kod svih jedinica Prvog korpusa Armije RBiH. U vremenu egzistiranja 126. bbr. 19 mjeseci iscrpljujućih b/d, Brigada je imala 113 poginulih. Poslije pakla kroz koji su borci 126. Brigade prošli, slijedi nova reorganizacija kojom nas iz brdske prevode u lahku 126. Brigadu jer nemamo dovoljno biološke mase. 126. lbr formira se (01.03.95. do 25.11.1995. god). Za vrijeme egzistiranja 126. lbr. je imala 11 poginulih pripadnika,  istakao je između ostalog Durić

U novootvorenim prostorijama Spomen sobe prisutnima su se obratili načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

„Mi za 31. rođendan brigade im poklanjamo ovu Spomen sobu koja je bila jedan zahtjevan projekat koji traje već dvije i po godine. Pripadnici 126. brigade će ovdje moći provoditi svoje svakodnevne aktivnosti ali primarno izložiti eksponate vezane za njih i njihovo djelovanje u toku proteklog rata“, rekao je načelnik Fazlić

Građevinski radovi na uređenju prostora spomen sobe izvođeni su u dvije faze: Prva faza, čija je vrijednost iznosila 97.730 KM, okončana je krajem 2022. godine. Druga faza je realizovana krajem prošle i početkom ove godine i vrijednost ovih radova je 109.980 KM. Vrijednost ovog projekta u konačnici je 207.710 KM.

Prostor i sredstva u vrijednosti od 180.000 KM obezbjedila je Općina Ilijaš, dok je Ministarstvo za boračka pitanja sufinansiralo ovaj projekat u iznosu od 25.000 KM.

„Ja se nadam da će ove prostorije biti dobro iskorištene i da će sve škole sa područja Ilijaša ovdje imati časove historije koje će im držati časni komandanti ove brigade. Oni će im pričati kako sloboda nije bila jeftina kako se plaćala najskupljom valutom krvlju i životima“, zaključio je ministar Osmanović

Svečanost su dodatno uljepšali mladi umjetnici Alma Subašić, Armin Omerović, Azmir Halilović, Zanin Džeković te KUD Ilijaš. Treba istaći da se Obilježavanje godišnjice 126. brigade poklapa se sa početkom manifestacije kulture, sporta, trgovine i zabave „Ilijaški dani“ i samim tim postala je na neki način njen dio, te označava početak programa Manifestacije.

Radio Ilijaš