Naslovnica FOTO Obilježena 23. godišnjica stradanja prvih žrtava rata u Misoči

Obilježena 23. godišnjica stradanja prvih žrtava rata u Misoči

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Misoči su obilježene 23 godine od stradanja dvije maloljetne Misočanke Nermine Dervišević i Jasminke Dervišević, sestara koje su svoj mladi život izgubile na početku Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Taj tragični događaj desio se u noći sa 3. / 4. juni 1992. godine. Ujedno, ovaj značajni datum zvanično je proglašen kao Dan MZ Misoča.

Tom prilikom, MZ Misoča, pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika Akifa Fazlića upriličila je
prigodan program kod Mezarja “Han” u Donjoj Misoči, koji je započeo obraćanjem Dženana ef. Mahmutovića: “Meni je veoma drago što smo se danas ovdje sastali i okupili, i veoma je bitno da ne zaboravimo našu prošlost i da u što većem broju obilježavamo ovakve datume. Veoma je važno, da pored 19.jula na dostojanstven način obilježimo i 04.juni, te sve ostale datume kada su stradali naši najveći heroji”, nakon čega se pristupilo učenju Ja sina i Fatihe stradalim djevojčicama i svima onima koji su dali život za našu domovinu.

Prisutim gostima obratio se i predsjednik MZ Misoča Alen Matoruga, koji se zahvalio prije svega Općini Ilijaš na podršci te učenicima područne škole “Misoča”, koji su svojim dolaskom pokazali važnost obilježavanja ovog bitnog datuma.“Na današnji dan obilježavamo prvi napad na Misoču i stradanje nevinih civila-djece. Zaista se nadam da ćemo sljedeće godine u ovo doba završiti projekt izgradnje Spomen-obilježja za civilne žrtve rata”, istakao je Matoruga.
Iako su mnogi sudionici dešavanja u Misoči 1992. godine mrtvi, ipak ostaju svjedoci koji neće dozvoliti da se tragedija i mlade žrtve zaborave. Jedan od njih je i predsjednik Udruženja građana “Odred Tale” Sabahudin Matoruga, koji je održao historijski čas te istaknuo važnost ovog datuma: “Danas su tačno 23 godine od pogibije prvih žrtava naše mjesne zajednice. Tačno u 23:45 sati, kada je počelo prvo granatiranje sa agresorskih položaja Malešića, Mrakova, Ljubnića i Ilijaša, jedna od tih granata je pogodila kuću Dervišević Emira, gdje su nastradale Nermina, Jasminka i Fehima. Napominjem, najteže nam je bilo što su prve žrtve bile upravo djeca, ona koja nisu djelila ljude prema vjeri..Dušmanskoj ruci to nije bilo važno i počele su da gore prve kuće..da nestaje naše lijepo naselje. Zato je važno da baštinimo i obilježavamo ovakve datume, da sačuvamo od zaborava.”

U ime Općine Ilijaš prisutnim se obratio Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-
invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica: “Obaveza onih koji su sve ovo preživjeli a pogotovo lokalne zajednice je da podržava ovakve događaje. Naša općina je platila zaista veliku cijenu u proteklom ratu, i pored 315 šehida bilo je i mnogo civilnih žrtava rata. Oni su platili svojim životom kako bismo mi danas bili ovdje. Nažalost, generacije koje nisu zapamtile rat i one koje su rođene poslije rata ne mogu naučiti u školama šta se sve dešavalo na ovim prostorima. Zato je veoma važno da dolaze na ovakva mjesta i nauče o našoj prošlosti.”

Recitacijom iz djela “Kameni spavač” Maka Dizdara u izvedbi Enise Mešetović, zvanično je završen pogram obilježavanja Dana MZ Misoča i 23. godišnjice stradanja prvih žrtava u Misoči 1992 .godine.

Autor: Enisa Mešetović