Naslovnica ILIJAŠ Obilježena 22. godišnjica masakra u naselju Sokolina

Obilježena 22. godišnjica masakra u naselju Sokolina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U subotu 14. juna obilježena je godišnjica masakra u naselju Sokolina, gdje je prije 22 godine u autobusu svirepo ubijeno 48 osoba iz sela Ahatovići.

Nakon 12-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac dovezeni su u blizinu naselja Sokolina gdje su na zvjerski način likvidirani. Masakr u Sokolinama je jedan od niza ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Oko 20.00 sati 14. juna 1992. godine 55 mještana Ahatovića su ukrcani u autobus.

Zločinci su ih onda počeli da voze u pravcu Olova. Kad je autobus došao do mjesta Sokolina, u općini Ilijaš, srpski vojnici su zaustavili autobus i napustili ga. Odmah nakon toga odjeknule su razorne eksplozije. Autobus je najprije pogođen s tri projektila ispaljena iz ručnih bacača, onda je u njega ubačeno desetak ručnih bombi. Nakon bombi zločinci su pucali u autobus iz pješadijskog oružja. Osmoro mještana Ahatovića su preživjeli masakr i stigli do Olova.

Ubijene Ahatovićane u masovnu grobnicu su sahranili mještani okolnih sela, odakle su ekshumirani 1996. godine i sahranjeni u mezarju Ahatovićima.