Naslovnica ILIJAŠ Obilježen 19. rođendan OŠ “Hašim Spahić”

Obilježen 19. rođendan OŠ “Hašim Spahić”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas, 15. maja, obilježen je Dan OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš. Učenici su se u 8:30 okupili ispred škole, a onda podijelili u dvije grupe. Prva grupa su učenici od I do V razreda i oni su u sportskoj dvorani KSC-a Ilijaš upriličili prezentaciju rada svih sportskih i kulturno-umjetničkih klubova i udruženja koji djeluju na području naše općine, a u kojima zapaženo učešće imaju učenici OŠ “Hašim Spahić”. To su oblasti iz gimnastike, ritmičke gimnastike, ženske i muške odbojke i borilačkih vještina.

“Prezentacija se organizira sa namjerom da promoviramo sport i sportske aktivnosti, te da ukažemo učenicima koji do sada nisu bili učlanjeni u neki od sportskih klubova da ubuduće imaju priliku i šansu da se upišu u jedan od njih. Cilj nam je propagirati zdrav način života i potaknuti našu djecu da se uključe u sport,” kazao je sekretar OŠ “Hašim Spahić” Mirza Karišik.

Učenici od VI do IX razreda su na vanjskom sportskom terenu škole i u fiskulturnoj sali pratili finale sportskog turnira u nogometu za dječake i u odbojci za djevojčice. Dva sata kasnije, u 10:30 u kino sali KSC-a Ilijaš održala se svečana priredba. Učenici su se predstavili bogatim kulturno-zabavnim programom, a prikazana je i video projekcija rada školskih sekcija. Prisutnim gostima, učenicima i roditeljima obratio se direktor OŠ „Hašim Spahić“ Mirsad Kustura: „Danas naša škola svečano proslavlja 19. rođendan, tim povodom svim našim učenicima i zaposlenicima želim sretan Dan škole, a vama dragi gosti se zahvaljujem što ste odvojili vrijeme da budete sa nama i tako uveličate našu proslavu.

Na ovom prostoru škola postoji još od 1958. godine, pod nazivom OŠ „27. juni“ i tada je škola svoj dan obilježavala 15. maja, kao i Dan pobjede nad fašizmom. Od 1996. godine škola nosi ime čovjeka, kolege, borca i antifašiste Hašima Spahića. Bila je to jedina osnovna škola na području reintegrirane općine Ilijaš. Tek se 1998. godine odvojila JU OŠ „Podlugovi“ i 2002. godine JU OŠ „Srednje“ i nakon toga naša škola je bila jedna od najbrojnih na području KS.”

Neki od planova ove škole koji bi se trebali ralizirati su: projekat postizanja pune energetske efikasnosti, uskoro bi se trebalo ograditi školsko dvorište, uz pomoć lokalne zajednice trebala bi početi rekonstrukcija prilaza školi, kada se ovi projekti realizraju biće to mnogo kvaliteniji uslovi za učenike i osoblje škole.
Ove školske godine učenici su učestvovali na općinskim takmičenjima iz matematike, fizike, geografije i informatike, te smotri tehničkog stvaralaštva.

„Na Općinskom takmičenju iz fizike koje je održano 18. marta u OŠ „Stari Ilijaš“ učenici VIII i IX razreda takmičili su se i osvojili prvo mjesto u kategoriji IX razreda. Nakon mjeseca dana održano je i Kantonalno takmičenje u Sokolović Koloniji, na kojem je naša učenicia Emina Begić zauzela 17. mjesto. Moram pohvaliti Eminu, koja je naporno radila i trudila se da postigne što bolji rezultat. Ona je sa osvojena 92 boda zauzela prvo mjesto na Općinskom takmičenju,“ kazao je nastavnik fizike Adem Alić.

Učenici od V do IX razreda uzeli su učešće na Općinskom takmičenju tehničkog stvaralaštva i osvojili ekipno prvo mjesto.„Ekipu čine učenici Hana Buza, Nedžad Aljić, Adna Hadžiavdija i Sendin Dervišević. Na Kantonalnom takmičenju osvojili su Zlatni točak za tehnička znanja, željela bih pohvaliti ove učenike, marljivo su se pripremali i to se na kraju isplatilo,“ kazala je Mirnesa Karić, nastavnica kulture življenja i tehničkog odgoja.

Općinski načelnik Akif Fazlić obratio se prisutnima: „Ova škola je bila nosilac organizacije i uspostavljanja obrazovanja u postreintegracionom postupku Općine Ilijaš od 1996. godine. Iznijela je mnogo organizacionih stvari u sferi obrazovanja. Škola nosi svijetlo ime našeg komandanta Hašima Spahića, što nas sve obavezuje da kroz to ime i dodatno, osim obrazovanja i odgoja, gajimo patriotizam, slobodarske ideje i sve ono što je bitno za našu državu.“

Nakon priredbe osoblje škole i zvanice posjetili su izložbu učeničkih radova u prostorijama škole, gdje je nastavljeno druženje.

Autor: Nermina Avdukić