Naslovnica BIH Obavještenje iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

Obavještenje iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ramazanskog Bajrama je u petak, 17. jula 2015. godine.

Sabah namaz će se klanjati u 04:45 sati. Bajram namaz će se klanjati u 06:00 sati.

Dan šehida bit će obilježen 18.07.2015.godine u subotu, drugog dana Bajrama.

Program obilježavanja Dana šehida počinje u 7 sati i 30 minuta polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centalnom Spomen obilježju u Ilijašu.

Oragnizovan je prijevoz autobusima do šehidskih mezarja.

Autobus sa polaskom iz Ilijaša, ispred KSC-a, krenut će u 7 sati i 30 minuta, zatim će se kretati prema Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i prema Brezi. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida u Brezi počinje u 10 sati. Po završetku programa autobusi vraćaju porodice na polazna odredišta.

Autobus iz Crne Rijeke do Breze polazi u 8 sati. Planirano je pri polasku zaustaviti se na Spomen česmu u Solakovićima gdje će se proučiti Fatiha i položiti cvijeće. Nakon završetka programa u Brezi slijedi povratak.

Autobus koji će se kretati maršutom Ilijaš-Semizovac-Srednje-Gajevi-Olovo-Solun krenut će ispred KSC-a Ilijaš u 10 sati i 30 minuta. Po završetku programa planiran je povratak za Ilijaš.

Delagacija Općine Ilijaš i Boračkih udruženja posjetit će šehidsko mezarje u Potočarima.

Polazak za Potočare je u 7 sati i 30 minuta ispred KSC-a Ilijaš i predviđen je prijevoz autom. Prilikom posjete Potočarima delegacija će svratiti na šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači i Bratuncu. Na svim navedenim mezarjima će se položiti cvijeće i proučiti Fatiha poginulim borcima, našim šehidima.