Naslovnica BIH Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na...

Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na glavnoj saobraćajnici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Gužve u Sarajevu svakodnevni su problem svakog građana. Iako se pojavljuju razni prijedlozi za rješenje ovog problema, on je i dalje prisutan. Sada je međunarodni arhitektonski ured sa sjedištem u Sarajevu Ahaknap predstavio novo rješenje prema kojem u Sarajevu bi se pojavila podzemna željeznica, smanjio se broj automobila, kao i pojavio veći broj zelenh površina.

Naime, ponuđena su dva prijedloga za rješenje problema gužvi u glavnom gradu. U prvoj objavi se navodi na koji način se može smanjiti broj automobila u prstenu Marijin Dvor – Obala, Baščaršija – Marijin Dvor.

“Ukinuti jednu kolovoznu traku, povećati frekventnost tramvaja i time ostvariti bolji kontakt na rijeku. Produžiti Vilsonovo šetalište u zonu Kotromanića ulice i formirati park između koncertne dvorane i rijeke”, navodi se u objavi.

U drugom prijedlogu obuhvaćen je dio od centra grada pa sve do Ilidže. Ovim rješenjem je obuhvaćeno pitanje smanjenja broja automobila i povećanje površine pod zelenilom.

“Prijedlog rješenja da u budućnosti spustimo tramvaj pod zemlju i oslobodimo prostor za park, u okviru kojeg formiramo biciklističku i pješačku stazu”, naveli su iz Ahaknapa.

Agencija navodi da, ukoliko se rješenja počnu implementirati sada, mogla bi biti potpuno završena do 2050. godine.