Naslovnica BIH Ništa od kupovine aparata za zračenje u UKC-u Tuzla, tender opet oboren

Ništa od kupovine aparata za zračenje u UKC-u Tuzla, tender opet oboren

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nastavlja se agonija na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Naime, nakon što je Univerzitetski klinički centar centar u Tuzli krajem januara izabrao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, takozvanog aparata za zračenje onkoloških pacijenata, uložena je žalba te je tender zvanično oboren.

UKC Tuzla u januaru ove godine izabrala je kompaniju Inel –med iz Mostara, kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, a odbacio ponudu Siemens Medicine iz Sarajeva zbog nedostavljanja bankovne garancije.

Međutim, uslijedila je žalba ponuđača koji nije prošao na tenderu, a Ured za razmatranje žalbi BiH rješenjem je prihvatio od Siemens Medicine i u potpunosti poništio postupak javne nabavke.

Razlog je, kako se navodi u obrazloženju što je ugovorni organ nezakonito ocijenio ponudu Siemens medicine kao neprihvatljivu.

Inače, ovo je već treći put da se tenderska procedura za nabavku linearnog akeleratora poništava, dok se agonija onkoloških pacijenata nastavlja. Za to vrijeme pacijenti na zračenje odlaze u Zenicu, Mostar i Banja Luku.

(avaz.ba)