Naslovnica ILIJAŠ Nemaran rad tužioca na istrazi ratnih zločina počinjenih na području Ilijaša

Nemaran rad tužioca na istrazi ratnih zločina počinjenih na području Ilijaša

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Disciplinski postupak protiv tužitelja Mirka Lečića

Disciplinski tužilac zatražio je da se tužilac Tužilaštva BiH Mirko Lečić proglasi krivim za nemaran rad na istrazi ratnih zločina počinjenih na području Ilijaša.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je rekao da je Lečić propustio četiri i po godine, od 2007. do 2012., da djeluje po krivičnoj prijavi u vezi sa zločinom počinjenim u selu Čemerno (općina Ilijaš), zbog čega je “znatno usporen rad na toj istrazi”.

– U cijelom tom periodu, tuženi je propustio da se detaljnije upozna s krivičnom prijavom i presignira predmet drugom timu koji je bio mjesno nadležan. S obzirom da se radi o jednostavnim radnjama a da je predmet vezan za ubistva 33 osobe, Ured disciplinskog tužioca smatra da se radi o nemaru u radu i zato predlažemo da se izrekne disciplinska mjera – rekao je Hadžiomerović.

Tužilac Mirko Lečić je u svojoj završnoj riječi kazao da nije istina da se nije upoznao sa sadržajem krivične prijave, jer je već u prvoj polovini 2010. izvršio analizu svih predmeta koji su mu dodijeljeni, a u kojoj se navodi da predmet “Čemerno” treba biti dodijeljen drugom timu.

– U tom periodu ja sam imao 44 dodijeljene istrage protiv poznatih počinilaca, a ukupno u radu 106 predmeta. Vidi se iz liste urađenih predmeta da sam u periodu za koji sam tužen podigao sedam optužnica, a neke su bile vrlo složene, dakle ne stoji da nisam blagovremeno radio – rekao je Lečić. Dodao je da je već od 2010. spis za istragu o Čemernom predao u pisarnicu, radi ubacivanja u elektronski sistem predmeta, te da je tada očekivao da će biti dodijeljena timu koji se bavio općinom Ilijaš.

– Očito je došlo do neke greške i ja kada sam uvidio da taj predmet još stoji u pisarnici 2012. godine, ponovno sam izdao rješenje da se on dodijeli drugom timu – rekao je Lečić. Odluku o disciplinskoj tužbi komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijet će u roku od dvije sedmice, odnosno do 4. novembra ove godine. Prije iznošenja završnih riječi, u korist Lečića je svjedočio njegov nekadašnji stručni saradnik Omer Šabanović, koji je rekao da je 2010. radio na analizi svih predmeta u radu.

– Tada smo se tužilac Lečić i ja detaljno upoznali sa sadržajima svih krivičnih prijava, pa tako i ovom za Čemerno. (…) U toj analizi smo naveli da je istraga pogrešno nama dodijeljena jer smo mi radili srednju Bosnu, a istraga je očito pripadala timu broj 4 – rekao je Šabanović. Šabanović je rekao i da mu je Lečić prenio da je zatražio od tadašnje rukovoditeljice Odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Vesne Budimir da se predmet prebaci drugom timu, javio je BIRN-Justice Report.