Naslovnica BIH Nema stanova za iznajmljivanje po cijenama nižim od 350 KM

Nema stanova za iznajmljivanje po cijenama nižim od 350 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini rapidno raste, što dovodi do značajnog porasta cijena najma, ali i cijena kvadrata stanova i kuća. Ovaj trend poskupljenja nekretnina rezultat je kontinuiranog rasta cijena posljednjih godina.

Cijene iznajmljivanja stanova variraju ovisno o lokaciji i površini nekretnine. Tako se za jednosoban stan izdvaja i do 500 KM, dok su cijene luksuznijih stanova premašile i 1500 KM.

U glavnom bh. gradu, nemoguće je pronaći jednosoban stan jeftiniji od 350 KM, dok su dvosobni stanovi prosječno u rasponu od 450 do 2000 maraka. Slične su cijene i u drugim gradovima poput Banje Luke, Mostara, Bijeljine i Brčkog, gdje su cijene također znatno porasle.

Rast cijena najma stanova osjetan je i u Istočnom Sarajevu, što je djelomično uzrokovano i blizinom glavnog grada. Stanovi su teško dostupni po cijenama nižim od 400 KM.

Uprkos rastu cijena, potražnja za nekretninama ostaje visoka, što pokazuju statistički podaci. Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prethodne godine porastao je za 23,6%, dok je u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini porastao za 75,1%.

Cijene stanova u novogradnji i starogradnji variraju ovisno o lokaciji, ali se u svim većim gradovima kreću u visokom rasponu. Agenti za nekretnine zaključuju da do pada cijena nekretnina u skorije vrijeme sigurno neće doći, te se očekuje daljnji rast cijena na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini.