Naslovnica FUDBAL Najava derbi meča Druge lige – Centar: NK Ilijaš – NK Tošk...

Najava derbi meča Druge lige – Centar: NK Ilijaš – NK Tošk Tešanj

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U okviru 27. kola Druge lige Federacije – Centar, u subotu su u  ilijaškom nogometnom „hramu“ igra derbi meč kola, a koji po mnogim nogometnim stručnjacima može promovisati i novog člana Prve Federalne lige.

Naime,ekipa Ilijaša ugostiče lidera na tablici,sjajnu ekipu Toška iz Tešnja koji se grčevito bori,sa ekipom visočke Bosne, za šampionsku titulu.Već danima u Ilijašu na svakom ćošku, kafiću, ulici…samo se priča o ovom susretu koji je izazvao veliku pažnju ljubitelja nogometa, ne samo u Ilijašu, nego u Brezi, Vogošći, Župči, Sarajevu…a posebno u Visokom.

Brojni nogometni „stručnjaci“, samozvani menađeri, mešetari, emisari… plasiraju  priče koje njima odgovaraju, znaju već i rezultat i strijelce…

Po jednima domaćin će „izginuti“ na travnjaku za komšije iz Visokog, po drugima samo će „šetati“ terenom pa da bodovi odu bez ispaljenog „metka“ put Tešnja… Sigurno da sva ta naklapanja,špekulacije, prazne priče …donose  i nervozu u tabor domaćina.

Igračima je najteže, pokušavaju da budu „gluhi“ na sve te nebuloze i da se maksimalno koncentišu na izuzetno težak meč, koji ih čeka protiv silno motivisanog gosta iz Tešnja.

Ekipa je cijelu sedmicu radila uobičajnim tempom,svi igrači su bez pogovora izvršavali sve taktičko tehničke zamisli stručnog štaba. Svi u klubu, počev od Predsjednika Mustafe Fazlića, preko igrača, stručnog štaba, navijača… svjesni su snage lidera na tabeli, tima koji u svojim redovima ima par izvanrednih nogometaša kao što su: Hasanbašić, Skomorac, Bašić, Hankić, Suljić, Halilović… i koji može pobijediti svakog rivala. No,u taboru domaćina znaju da i oni vrijede, da mogu da se nadigravaju protiv svake ekipe i da Balta, Kovač, Kozić, Kahriman, Buza…mogu svakoj ekipi postići pogodak.

Senad Begic

Trener ekipe, naš bivši reprezentativac, iskusni Senad Begić, pokušava smiriti tenzije koje su podignute oko ovog meča i ekipu na miru pripremiti. I on sam je svjestan svih tih priča koje kruže gradom,ali se nijednog momenta ne osvrče na njih, i mirno kaže:

Dugo sam u nogometu, i kao igrač i kao trener, da bih se osvrtao na priče tih, nazovi „prijatelja“ nogometa i našeg kluba. Mi znamo da nas čeka izuzetno  „napaljen“ rival koji će pokušati doći do šampionskih bodova u ovom meču. Dobro smo prostudirali njihovu igru, uočili  kvalitet, ali isto tako i mane, u njihovoj igri i sigurno će ovo biti meč za pamćenje. Očekujem da ovo bude nogometni praznik, da pobijedi sport, da uživaju svi gledaoci koji budu na tribinama. Moji igrači u koje imam puno povjerenje, bez obzira kako završi susret, u ovom susretu daće svoj maksimum znanja, borbenosti, požrtvovanja… Izuzetno respektujem i cijenim našeg gosta, sigurno da je to super jaka ekipa, a što pokazuje i  njihov plasman na tabeli, i bilo bi veoma neozbiljno od mene da kažem da ćemo ih lahko savladati. Od prvog minuta boričemo se za svaku loptu, svaki pedalj terena, trčati kao „navijeni“… i sigurno zadovoljiti naše navijače, ali i navijače iz Tešnja koji su najavili dolazak u velikom broju da budu sa svojim ljubimcima.

Autor: Rešad Mamela /ilijas.info