Naslovnica BIH Naida je odlučila da je jača od raka, pobijedila ga je: Želim...

Naida je odlučila da je jača od raka, pobijedila ga je: Želim biti uzor svojoj djeci

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Meni nije bilo vrijeme za kontrolu jednom godišnje. Spasio me unutrašnji glas, nafaka božija, koja me poslala doktoru i, da nisam otišla, možda bi bilo kobno za mene.

Ovim riječima je bh. pjevačica Naida Bešlagić u Hayatovoj emisiji ‘Dobar dan BiH’ opisala svoju borbu sa rakom jajnika kojeg je pobijedila.

Kako kaže, javnost nije znala o njenoj borbi jer je izabrala da sve prođe u tišini. Odlučila se govoriti o tome jer je i njoj bilo ohrabrujuće, u vrijeme borbe, pročitati priče ljudi koji su se izliječili.

“Tek sam shvatila koliko mogu da ponesem”

A kada je saznala dijagnozu, to je bio šok i za nju i njenu porodicu.

Shvatate koliko ste mali naspram života koji vam kreira razne situacije- rekla je Bešlagić.

Osim šoka, njeni osjećaji su na početku bili tuga i briga.

Ali sam shvatila da to nije i ne može biti jače od mene. Stala sam pred ogledalo i rekla ‘nije jače od tebe’- ispričala je ona.

A kako kaže, početni stav je najbitniji uz pogled na život.

Tek sam shvatila koliko mogu da podnesem. Život me natjerao i sutra mogu biti primjer djeci. Bit će ponosni na svoju majku… Želim biti jaka podloga i da oni budu psihički na mene – bila bih ponosna- objašnjava Bešlagić te dodaje:

U kući sam bila takva, sve sam prebrodila kao gripu. Nisam dala da bolest prevlada, ja sam vladala bolešću.

“Šta će mi kosa ako sam loše?”

Priznaje da su joj djeca i suprug, uz ostatak porodice, bili najveća podrška, iako je nekada i ona njih morala tješiti.

U svoj toj borbi, posebno teško joj je pao gubitak kose.

Osjećate se nemoćno, kao da vam neko trga život… Kada sam došla na drugu hemoterapiju sa perikom, gledala ljude koji su psihički i fizički loše, rekla sam sebi da sam došla na nogama, hvala Bogu na stanju. Kosa će narasti. Šta će mi kosa ako sam loše?- kaže bh. pjevačica i majka dva sina.

Ono što je istakla jeste i da nije imala simptome, te da nije uopšte bilo joj vrijeme za godišnji pregled.

Nije dovoljno jednom godišnje- kaže ona.

Od mogućih simptoma, imala je tek manje bolove u stomaku.

Nijedna bol nije bezazlena, svaki bol šalje signal. Prvo zdravlje pa onda ljepota. Mnoge žene to ne shvataju pa se zapostave- napominje.

Bešlagić je ponovila i riječi svoje doktorice, koja joj je rekla da rak nije najgore jer se može liječiti, kada se otkrije na vrijeme.

Rak me naučio strpljenju, da život gledam drugačije… Često zdravlje podrazumijevamo. Kada se probudimo, trebamo biti zahvalni jer vidimo, imamo šta jesti, kuću – to nas treba činiti sretnim – poručila je Bešlagić na kraju razgovora za Hayat.

(I.S./hayat.ba)