Naslovnica BIH Na Islandu vjernici poste više od 22 sata, na Balkanu 18, u...

Na Islandu vjernici poste više od 22 sata, na Balkanu 18, u Argentini devet

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Bliži se sveti muslimanski mjesec ramazan u kojem muslimanski vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska Sunca. Ipak, kao i svake godine i ovaj put u pojedinim dijelovima svijeta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju svijeta. Tako će, na primjer, prvog dana ramazana vjernici u islandskom gradu Reykjaviku postiti 22 sata i 34 minute, dok će nakraći post biti u Argentini i to manje od devet sati. Vjernici u zemljama Balkana će prvog dana ramazana postiti oko 18 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvog dana ramazana najduže će postiti muslimani u gradu Reykjaviku na sjeveru Islanda, i to 22 sata i 34 minute, dok je nakraći post u gradu Ushuaia u Argentini gdje će muslimanski vjernici prvog dana postiti 8 sati i 57 minuta.

Muslimanski zvaničnici u skandinavskim zemljama saopćili su da će muslimani koji žive u sjevernim dijelovima Švedske i Norveške tokom predstojeće ramazana postiti i do 22 sata.

Turski savjetnik za vjerska pitanja u Švedskoj Fatih Mehmet Karaca je izjavio za AA da će, kako nalažu vjerska pravila, muslimani koji žive u najudaljenijim sjevernim gradovima Švedske i Norveške tokom predstojećeg ramazana postiti oko 22 sata.

Napomenuo je da će, primjerice, muslimani u gradu Kiruna na sjeveru Švedske, i u norveškom Tromsu postiti oko 22 sata. Muslimani u drugim gradovima u skandinavskim zemljama, poput Štokholma, Osla, Kopenhagena i Helsinkija, postit će oko 20 sati.

Karaca je za AA istakao kako je u Stockholmu održan sastanak predstavnika Evropskog vijeća za fetve kako bi se odredilo vrijeme posta. Na sastanku je usaglašeno da se zbog dužine posta u pojedinim gradovima na sjeveru Švedske i Norveške teravih namaz može klanjati u osam rekata.

Muslimani koji žive još sjevernije suočavaju se s drugim problemom, a to je da Sunce ne zalazi uopće, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.