Naslovnica BIH Na današnji dan prije 17 godina osnovane Oružane snage BiH

Na današnji dan prije 17 godina osnovane Oružane snage BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prvi decembar se obilježava kao Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te ujedno i 17. godišnjicu od osnivanja jedinstvene vojske u Bosni i Hercegovini.

O rezultatima rada i funkcionisanju u toku 2022. godine govorili su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović, a konferenciji su prisustvovali i zamjenik ministra Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević.Ministar Podžić je kazao kako svi mogu biti zadovoljni i ponosni na pripadnike Oružanih snaga, a kao najveći uspjeh je označio ocjenu borbene grupe lahke pješadije na finalnom ocjenjivanju NEL-2 gdje su pokazali spremnost i gdje je 840 pripadnika OSBiH ocijenjeno visokom odličnom ocjenom i proglašeno spremnom za bazen snaga NATO-a.

“Ne treba zaboraviti da je tih 840 ljudi 10 posto personala Oružanih snaga BiH, da od ranije ima 11deklarisanih jedinica nižeg formacijskog statusa i to je pozamašan uspjeh jednih malih Oružanih snafa, da ima toliki broj obučenih i NATO spremnih vojnika”, istakao je Podžić.

Podžić je rekao daj e očekivao da će i Bosna i Hercegovina nakon ruske agresije na Ukrajinu povećati budžet, i da se trudio da se to uradi, ali da nije išlo. Istakao je nadu da će nove vlasti moći to uraditi, te da je vidio da imaju dobre zacrtane planove uz nadu da će i uspjeti.

“Ulaganje u sigurnost i odbranu je investicija, a nikako trošak”, poručio je Podžić.

Generalpukovnik Senad Mašović načelnik Zajedničkog štaba OSBiH rekao je da je uspostava i postojanje jedinstvenih Oružanih snaga jedna od najvećih dostignuća postdejtonske Bosne i Hercegovine.

“Svima je dobro poznato da Oružane snage BiH su jedina legalna i legitimna vojna sila države Bosne i Hercegovine i koja u 17 godina svoga postojanja je u potpunosti opravdala svoju svrhu”, kazao je Mašović.

On je kao jednu najbitniju stvari za Oružane snage u smislu održavanja sposobnosti istakao obuku koja se obavlja u njenim okvirima.

“Tokom 2022. godine u okviru Oružanih snaga i naših centara koji su nama na raspolaganju i svakim danom jačaju u kontinuitetu je sprovođena kako individualana, tako i institucionalna i kolektivna obuka. Po mnogo čemu jedna od najbitnijih rezultata od osnivanja OSBiH je sprovođenje vježbe NEL-2 ocjenjivanja bataljonske grupe lahke pješadije,” kazao je Mašović.

Mašović je kazao da predstoji nastavak aktivnosti na potpunoj implementaciji NATO koncepta operativnih sposobnosti ne samo na bataljonsku grupu lahke pješadije nego na sve jedinice unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a prvenstveno radi podizanja nivoa interoperabilnosti.