Naslovnica BIH Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletu-l-kadr

Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletu-l-kadr

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Muslimani širom svijeta večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr.

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu, piše Anadolu Agency (AA).

U ovoj odabranoj noći je počela objava Kur’ana, a također, objavljena je i istoimena sura koja govori o vrijednosti ove noći. U suri “Kadr“, koja se sastoji od pet ajeta, govori se o posebnoj, blagoslovljenoj mubarek noći, koja vrijedi više od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći. To je noć sudbine, noć odluke, praštanja grijeha i noć u kojoj se određuje opskrba čovjeka.

Razlog je to zbog kojeg vjernici tu odabranu noć provode u dobrovoljnim molitvama, upućivanju dova Bogu. Islamski duhovni lideri u noći Kadr vjernicima preporučuju obavljanje nafile-namaza, dobrovoljne molitve, upućivanja dova Allahu dž.š. te učenje Kur’ana uz čitanje prevoda značenja njegovih ajeta, kao poruke, upute i vodilje ljudima.

Ovogodišnja centralna svečanost Islamske zajednice BiH povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon teravih namaza,  u ponedjeljak sa početkom u 23:30 sati. Na kraju programa prigodan vaz će održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, nakon čega će biti proučena i kaderska dova.

U noći kadra bit će organiziran i zajednički zikr sa početkom u 1:15 sati koji će predvoditi h.hfz Ismet ef. Spahić.

Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr za područje Ilijaša, bit će održana u ponedjeljak. 13. jula, poslije teravih-namaza u džamiji u Novom Ilijašu.